Belföld

Kevesebb bejelentés érkezett az OVB-hez

Lényegesen kevesebb jogorvoslati kérelem érkezett az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) az országgyűlési képviselő-választás kapcsán az idén, mint négy éve - közölte a testület elnöke.

Szigeti Péter, aki a külképviseleti urnák bontása és az onnan érkező szavazatok szétválogatása közben nyilatkozott, s emlékeztetett arra: 2006-ban, az akkori parlamenti választás napján és másnapján mintegy 120 kampánycsendsértés volt, most pedig mindössze hat.

Közölte azt is, hogy feltehetőleg már péntek estére tudni lehet a választás eredményét, miután a külképviseletekről az Országos Választási Központba érkezett voksokat az egyéni választókerületek kijelölt szavazóköreiben bekeverik a még a felbontatlan urnákban lévő szavazatok közé.

Arra a kérdésre, mikor lesz “100 százalékos eredmény”, azt mondta, erre maximális biztonsággal nem lehet válaszolni, mert a jogorvoslati határidők még nem zárultak le. Jelezte: terveik szerint május 14-éig – az Országgyűlés alakuló üléséig – befejeződnek a jogorvoslati eljárások, és ekkorra már jogerős lesz az eredmény.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogorvoslatokat elbíráló szervek (választási bizottságok és a végső soron eljáró bíróságok) gyorsíthatják a folyamatot. Hozzátette: feltételezi, hogy ezek a testületek a háromnapos jogorvoslatoknál nem várják meg a döntéssel a harmadik napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik