Belföld

Nem diktatórikus egyeztetést akar a Fidesz

A Fidesz-KDNP a "nemzeti együttműködés jegyében" várja az ellenzék javaslatait az alakuló üléssel, a házvezetéssel és a bizottsági struktúrával kapcsolatban.

A Fidesz-KDNP javaslatára május 5-én folytatódik az Országgyűlés alakuló üléséről szóló egyeztetés a parlamenti pártok között. A pénteki egyeztetés mintegy fél óráig tartott.

Fidesz: “Más rendszer lesz a jövőben”

Lázár János, a Fidesz leendő frakcióvezetője az első, pénteki találkozón bejelentette: a “nemzeti együttműködés jegyében” várják az ellenzék javaslatait az alakuló üléssel, a házvezetéssel és a bizottsági struktúrával kapcsolatban. Mint mondta, a “nemzeti együttműködés” jegyében, a kétharmados többség birtokában szeretnék megismerni a leendő ellenzék álláspontját érdemi, tartalmi ügyekben. “Más rendszer lesz a jövőben” – fogalmazott.

Az így mintegy fél óra után véget ért megbeszélés elején a pártok csupán arról egyeztek meg, hogy mi legyen a képviselői adatlapok tartalma, kilenc legyen a titkos szavazáshoz szükséges jegyezők száma, az alakuló ülésen már csak a hiányzó mandátumokat igazolják, és hogy a nemzetbiztonsági, illetve a honvédelmi bizottsági tagok mindegyikét vessék alá “C-típusú” átvilágításnak.

Az MSZP-nek lesznek javaslatai

Az MSZP az alakuló ülés technikai kéréseibe nem akar beleszólni, elfogadja a szokásjogot, de az új Országgyűléssel kapcsolatos tartalmi ügyekben lesznek javaslatai – derült ki Mesterházy Attila és Lendvai Ildikó szavaiból az egyeztetés után. A szocialisták frakcióvezetője szerint a Fidesz által javasolt május 5-i következő egyeztetésre lesznek konkrét javaslataik, de ezekről egyelőre nem akart beszélni. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: örömmel veszik, hogy nem diktátumként kell a parlament alakuló ülését végigcsinálni.

Lendvai Ildikó ehhez annyit tett hozzá, az MSZP jóhiszeműen feltételezi, hogy az egyeztetés tartalmi kérdésekről szól. Nem kívánunk beleszólni abba, hogy hány fanfár legyen az ülésen és a leendő miniszterelnök hányas cipőt hordjon, de tartalmi javaslatainkat kialakítjuk – jelezte. AZ MSZP távozó elnöke kitérő választ adott a parlamenti alelnöki posztra vonatkozó kérdésre.

A Jobbik örül a Fidesz gesztusának

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke és kijelölt frakcióvezető-helyettese újságíróknak nyilatkozva elmondta: örülnek annak, hogy a Fidesz-KDNP az eddigi szokásoktól eltérően a lényeges kérdésekben nem egy előre eldöntött javaslattal érkezett a megbeszélésre, hanem várja az ellenzéki frakciók véleményét is.

A brüsszeli mandátumáról lemondó, a Jobbik által parlamenti alelnökké is jelölni kívánt politikus ugyanakkor megjegyezte, bíznak abban, hogy a leendő kormánypártok nem csak a javaslatkérések alatt viselkednek demokratikusan, hanem a viták, és a döntések alatt is figyelembe veszik az ellenzéki javaslatokat. Hozzátette: a Jobbik konkrét elképzeléseiről szerdáig írásban tájékoztatják a parlamenti pártokat.

Az LMP készül a vitára

Az LMP szóvivője, Schiffer András úgy fogalmazott, örültek annak, hogy a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, szakítani kívánnak az elmúlt húsz év gyakorlatával és meghallgatják az ellenzék javaslatait is. Hozzátette, azon viszont meglepődtek, hogy például az alakuló ülés napirendjéről vagy az ülésrendről nem tudtak érdemben beszélgetni. Úgy vélekedett, hogy a Fidesz-KDNP vagy nem készült fel, vagy belül vannak vitáik.

Kijelentette, hogy ők készültek a bizottsági struktúrával kapcsolatos vitára, és szeretnének egy új bizottság létrehozására javaslatot tenni. Azt, hogy milyen bizottságról van szó, nem árulta el. Annyit elmondott, hogy az LMP számára a környezetvédelem, az emberi jogok, az oktatás és a foglalkoztatás területei preferenciát élveznek.

A résztvevők

Az államfő által kezdeményezett tárgyaláson a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH) Tari Sándor hivatalvezető képviselte. Az egyeztetésen részt vettek az Országház vezetői is.

A Fidesz részéről Répássy Róbert jelenlegi frakcióigazgató és Lázár János, a frakcióvezetői poszt várományosa, az MSZP-től Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök, Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezető vett részt a megbeszélésen. A Jobbikot Vona Gábor elnök-frakcióvezető, Balczó Zoltán EP-képviselő, a párt alelnöke, valamint Pősze Lajos szakmapolitikai igazgató, a KDNP-t Harrach Péter leendő frakcióvezető, Rubovszky György és Latorcai János, az LMP-t Schiffer András, Jávor Benedek és Szabó Tímea képviselte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik