Belföld

Feladta az MSZP?

Lényegében nem folytat kampányt az MSZP a még billegő kerületek megnyeréséért. Szakértők szerint egy ilyen első forduló után nehéz a kampánycsapat felrázása, a szocialisták pedig inkább a párton belüli átrendeződéssel, helyezkedéssel, az új országgyűlési pozíciókkal vannak elfoglalva.

Bár az belső forduló után az MSZP még azt ígérte: az esélyes jelöltek körzeteiben nagy erőket vet be, az elmúlt egy hétben nem tapasztalhattunk különösebben aktív szocialista kampányt.

Inkább már helyezkednek

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője is egyetért azzal, hogy a nyilvánosságban nem látszik a nyoma annak, hogy a szocialisták nagyon intenzív kampányt folytatnának a még nyitva maradt választókerületekben. „A helyi kampány, a potenciális választók személyes vagy telefonos megkeresése persze nem is feltétlenül látványos, de azért azt mégis nehezen lehetne állítani, hogy az MSZP „felszántja” a szóban forgó körzeteket. Egy erőteljes országjáró kampánynak például mindenképpen lenne valamilyen médiavisszhangja” – mondta lapunknak a szakértő.

A vezető elemző az fn.hu-nak kifejtette: nem látszik például az sem, hogy a szocialisták „használnák” miniszterelnök-jelöltjüket, és mintha ő is már inkább a pártelnökség megszerzésére törekedne. „Az MSZP feltételezhetően pontosan tisztában van azzal, hogy már csak matematikai esély maradt a Fidesz kétharmados többségének megakadályozására, ebben a helyzetben pedig nemcsak a választók mozgósítása, hanem a kampánycsapat felrázása is igen nehéz feladat lehet” – véli Juhász Attila.

Hozzátette: az LMP javára történő visszalépések is inkább már az új országgyűlési pozícióról szólnak, nem pedig a mandátumszerzésről. A szocialisták az ellenzék vezető pártjának, az egyetlen, a Fidesszel ténylegesen szemben álló pártnak igyekeznek láttatni magukat.

Átkapcsoltak a kampányüzemmódról

Szomszéd Orsolya szerint az MSZP által elszenvedett vereség bizonyára letaglózta a pártot, még akkor is, ha körülbelül számítottak az eredményre. Az állva maradt jelöltek többsége számára pedig nyilván különösen nehéz folytatni a kampányt a győzelem reménye nélkül. A Nézőpont Intézet elemzője lapunknak elmondta: a lelkesedés valószínűleg nem teng túl a jelöltek körében, miközben azért vélhetően zajlanak a technikai előkészületek a második fordulóra. A szakértő szerint megjelennek például szóróanyagok majd kötelező gyakorlat gyanánt, de a nagyon intenzív korteskedés egyelőre nem látszódik.

Ráadásul a médiát jelenleg jobban foglalkoztatja, hogy kik lesznek a következő kormány tagjai, mik lesznek az első intézkedések. A kétharmadot szinte biztosra veszik, így a közbeszédben egyre inkább tét nélkülivé válik a második forduló (vita sem lesz).

„Emellett az MSZP-ben nyilván a legfontosabb kérdés már az, hogy milyen konzekvenciákat kell levonni az eredményekből, milyen változások lesznek a vezetésben, így mindenki igyekszik helyezkedni” – hangsúlyozta Szomszéd Orsolya. Hozzátette, láthattuk, hogy a visszalépések kérdése is megosztotta a pártot, többen nem tartották jó döntésnek, vagyis a belső viták elkerülhetetlenek. A kampányüzemmódról tehát lassan átkapcsolnak az eredményeket értékelő, személyi kérdéseket megnyitó fázisba.

Négy körzetben lehetne esélyük

A 176 egyéni választókerületből 119-ben már az első fordulóban eldőlt a mandátumok sorsa: valamennyit a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte el. A fennmaradó 57 körzetből egyetlen egyben, a XIII. kerületben fordultak a jelöltek úgy a második fordulóra, hogy az MSZP aspiránsa, Tóth József áll az első helyen.

Ezen kívül három körzet van még, ahol viszonylag kis különbséggel szorultak a második helyre az MSZP politikusai: Szili Katalin Pécsett, Botka László Szegeden, valamint Szanyi Tibor, szintén a főváros XIII. kerületében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik