Belföld

Két képviselőt még véd a mentelmi jog

A parlamenti választáson elinduló azon kilenc képviselőjelölt közül, akiknek a mentelmi jogát korábban tárgyalta az Országos Választási Bizottság, már csak két képviselőjelöltnek van mentelmi joga, nekik még a második fordulóban esélyük van a mandátumszerzésre, és ezzel együtt arra, hogy képviselőként tovább védje őket a mentelmi jog.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a területi listás és az egyéni képviselői eredmények jogorvoslatai befejeződtek, így azok jogerőre emelkedtek.

Közölte, az eredmények jogerőre emelkedésének az a “hatása”, hogy a közvetve (területi listán) vagy közvetlenül (egyéniben) megválasztott képviselőkre már vonatkozik a mentelmi jog. Így azokat a képviselőjelölteket, akik nem maradtak versenyben (tehát nem kerülnek fel április 25-én a szavazólapokra), már nem védi a mentelmi jog.

Korábban kilenc képviselőjelölt mentelmi jogát tárgyalta az Országos Választási Bizottság (OVB), közülük az első forduló után már csak kettőt véd a mentelmi jog.

Egyikük Hatvani Csaba (MSZP), aki ugyan egyéni képviselőjelöltként visszalépett a VI. kerületi 8-as választókerületben, de pártja fővárosi listáján a 23. helyen szerepel. A másik érintett jelölt Egyed Zsolt, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listavezetője, aki még versenyben van Miskolcon, ahol az első fordulóban a második helyen végzett, így felkerülhet a második fordulós szavazólapra.

A parlamenti képviselő-választás első fordulójában egyetlen mentelmi joggal rendelkező jelöltből sem lett képviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik