Belföld

Schiffer: parlamenti párt lesz az LMP

Immár valamennyi közvélemény-kutatás adata szerint biztos parlamenti párt lesz a Lehet Más a Politika (LMP) - hangsúlyozta pénteken Egerben Schiffer András, az LMP listavezetője, aki szerint a Kubatov-ügyben az ügyészségnek hivatalból kellene vizsgálatot indítania.

Schiffer András szerint pártja parlamentbe jutása azt jelentheti, be lehet bizonyítani, hogy állampolgárok puszta hazaszeretetből, felelősségérzetből, ellenszolgáltatás nélkül képesek Magyarországon politikát csinálni. Vagyis nem igaz, hogy az elmúlt 20 év politikai elitjének a privilégiuma annak meghatározása, hogy az ország milyen irányba megy – tette hozzá a politikus, amikor egy “kitelepülés” alkalmával találkozott és beszélgetett a város központjában a járókelőkkel.

Közlése szerint: az LMP-nek az a célja, hogy visszaadja annak reményét az embereknek, miszerint van értelme a közügyekkel foglalkozni. Megmutathatják, hogy egy olyan párt is bejuthat a Országgyűlésbe, amelyet valóban civilek, pénz nélkül, önfeláldozásból hoztak létre – fejtette ki.

A párt választási programját ismertetve hangsúlyozta, hogy annak egyik fő pillére a tiszta közélet megteremtése, a magyar demokrácia megújítása, vagyis nem elég a korrupcióval kapcsolatban elszámoltatással fenyegetőzni.

A hatalomra kerülő politikusoknak biztosítékot kell adniuk a polgároknak arra, hogy ők miért nem fognak “csínytevéseket” elkövetni – vélekedett. Ma egyedül az LMP-nek van olyan antikorrupciós programja, amely biztosítékokat ad az embereknek, például az átláthatóság bővítésével – szögezte le.

Schiffer András szerint a programjuk másik pillére a “zöld fordulat”, ami a környezetvédelem mellett a kilábalás lehetőségét keresi a hazai foglalkoztatási válságból. A magyar gazdaság szerkezetének fel kell készülnie az ökológiai válság kihívásaira, ezért az LMP “zöld munkahelyeket” teremtene, a többi között beruházna az ártéri gazdálkodásba, az ökológiai mezőgazdaságba, illetve a megújuló energia használatát szorgalmazó programokat indítana. Egyben vissza kívánják adni a vidék méltóságát, a helyi gazdaság, termelés és értékesítés megerősítésével – sorolta Schiffer András.

Az LMP listavezetője az általa a Fidesz adatbázis-botrányának nevezett üggyel kapcsolatban haladéktalan kivizsgálást sürgetett. Szerinte az ügyészségnek az a feladata, hogy hivatalból azonnal vizsgálatot indítson. Ugyanis az emberek egyre bizalmatlanabbak és meg vannak győződve arról, hogy a pártok nyilvántartják a polgárok politikai hovatartozását – hangsúlyozta.

Az LMP azért szeretne bemenni az Országgyűlésbe, hogy Magyarországon ne hatalom ellenőrizze a polgárokat, hanem a polgárok a hatalmat. Éppen ezért kezdeményezni fogják az ajánlószelvény-gyűjtési rendszer eltörlését és annak a titoktörvénynek a módosítását, amit az MSZP és a Fidesz kart-karba öltve fogadott el – mondta Schiffer András.

Az LMP Heves megyei kampánykörútja során, a listavezető Eger után Gyöngyösön, illetve Hatvanban találkozott a választópolgárokkal hasonló kitelepülések alkalmával.

Az LMP szerint a korrupció visszaszorításával körülbelül 300 milliárd forintot meg lehetne spórolni abból a 4-500 milliárd forintból, amely Magyarországon a közbeszerzéseken keresztül évente eltűnik – mondta pénteki, a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján a párt gazdaságpolitikai szakszóvivője.

Scheiring Gábor kijelentette, hogy az így megspórolt pénzből az LMP 150 milliárd forintot az élőmunkát terhelő adók és járulékok csökkentésére, és így a foglalkoztatás növelésére költene; 50-50 milliárdot az egészségügyre, illetve az oktatásra és az óvodai-bölcsődei férőhelyek növelésére fordítanának, 30 milliárdot a hátrányos helyzetű kistelepülések kapnának, 20 milliárdot pedig a szociális bérlakásokra költenének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik