Belföld

Közmunka-program a belvízi károk megelőzésére

A kormány közmunka-programot indít a tavaszi belvízi károk megelőzésére - közölte Batiz András kormányszóvivő.

Batiz András a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány keddi döntése értelmében a belvízi károk megelőzését szolgáló közmunka-program március 1-jén indul és szeptember 30-áig tart. A programra 2 milliárd 50 millió forint áll rendelkezésre induláskor, és a hét hónap alatt 2600 embernek jelent majd rendszeres munkalehetőséget a Tisza és mellékfolyói területen, a Dráva környékén és a Duna déli szakaszán.

Batiz András elmondta, hogy a szaktárca meghívásos pályázatot ír ki a területileg illetékes környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok számára. A vízügyi igazgatóságok feladata lesz a munkák összefogása, a szakmai irányítás. A program 90 százalékos támogatást jelent, és a 10 százalékos önerőt a vízügyi igazgatóságok biztosítják. A kormányszóvivő közölte: a programban dolgozók feladata lesz például a vízelvezető árkok és csatornák tisztán tartása, a települések belvíz-elvezető rendszereinek karbantartása, a hegyről lezúduló patakok medrének tisztítása.

A kormány keddi döntésével 2006-ban összesen 12 milliárd forintra emelkedik a közmunka-programokra fordítható összeg, ami a 2002-ben e célra fordított forrás hatszorosa. Így több mint 35 ezer munkanélküli dolgozhat legálisan állami támogatással.

A közmunkában részt vevő munkavállalók reintegrációs képzést is kapnak a munkaerőpiacra való visszatérésük megkönnyítésére. Civilszervezetek közreműködésével mentorok kísérik majd figyelemmel a munkát, hogy segítsék a munkavállalókat az esetleg felmerülő akadályok elhárításában. A program végén a munkavállalók a tartós munkahely megtalálásához szükséges ismereteket nyújtó egyhetes tréningen vesznek részt. A kormányszóvivő elmondta, hogy a közmunka végeztével a programban részt vevők jogosulttá válnak az álláskeresési támogatásra, az álláskeresési segélyre.

A Fidesz részéről Halász János a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva közölte: az emberek megint csak ígéreteket kapnak, tartós munkalehetőséget, biztos megélhetést nem. “Az állandó belvízkárok ráadásul elkerülhetőek lettek volna, ha a kormányzat betartja ígéreteit, és az emberek biztonságára tekintettel nem hanyagolja el a Vásárhelyi-terv végrehajtását” – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik