Üzleti tippek

Kiszúrtak az egyéni vállalkozókkal

Egyszerű állam jeligére: januártól nem egy, hanem két adófolyószámlára kell utalniuk az szja-t azoknak a vállalkozóknak, akiknek van alkalmazottjuk is.

Kapcsolódó cikkek

Bár a kormány adminisztrációcsökkentést ígért a vállalkozásoknak, s arra is ígéretet tett, hogy újabb bürokrácianövelő intézkedéseket nem vezet be, most mégis ilyet tett.

Az alkalmazottat foglalkoztató vállalkozóknak ugyanis januártól nem egy, hanem két külön folyószámlára kell utalniuk a személyi jövedelemadót, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot és a nyugdíj-biztosítási alapnak utalandókat, aszerint, hogy a közteher a saját személyükhöz kötődik-e vagy pedig az alkalmazottjukhoz. Egyéni és társas  vállalkozásokra, valamint őstermelőkre is vonatkozik ez az új szabály.

A változtatás azért is nehezen egyeztethető össze a kormány által meghirdetettekkel, mert az adminisztrációcsökkentés jegyében tavaly még azt is megígérték, hogy egyetlen átutalással lehet majd letudni a közterheket. A bürokráciacsökkentő programban egyébként 2012. szeptember elsejei határidőt szabtak az NGM-nek arra, hogy csökkentse az adószámlák számát.

Döbbenetes, hogy az egyszerűsítés jegyében még több felé kell utalni az eddig összevont összegeket, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a bevallás alapján az informatikai rendszerek bontani és kezelni tudják a különböző közterheket – jegyezte meg megkeresésünkre Oldal György adószakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik