Belföld

Az MSZP választási programja

Kevesebb teher, több lehetőség, nagyobb biztonság, ez a Magyar Szocialista Párt ajánlata a nemzetnek - ez az egyik fő megállapítása az MSZP szombaton elfogadott választási programjának.

“Olyan országgá akarjuk tenni hazánkat, ahol mindenki joggal bízhat abban, hogy munkával, szorgalommal és tehetséggel előbbre lehet jutni, bízhat abban, hogy a Magyar Köztársaság egyetlen polgárának a sorsa sem dől el születése pillanatában” – áll abban a dokumentumban, amelyet a párt soron kívüli miniszterelnök-jelölő, a választási programról és az országos listáról döntő kongresszusa fogadott el.

A 45 pontból álló program négy, konkrétumokat is tartalmazó részének (Verseny és összetartó társadalom; A tehetség sikere; Egészséges társadalom, gyarapodó nemzet; Az ország biztonsága, az emberek biztonsága) keretét egy általánosabb, főként elveket tartalmazó rész adja. Az Erős köztársaság – sikeres Magyarország címet viselő dokumentumot az MSZP legfelső döntéshozó testülete, a kongresszus változtatás nélkül fogadta el, ugyanakkor a program néhány ponton különbözik a február 4-i országos választmány által elfogadottól.

Változás a programban

A legnagyobb változás A tehetség sikere, a sikerben rejlő erő címet viselő részben történt a választmány által elfogadott dokumentumhoz képest. A február 4-én elfogadott programban még az szerepelt: “lehetővé tesszük, hogy minden gyerek óvodába járhasson a saját településén”. A kongresszus által elfogadott dokumentumban már az szerepel: arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb gyermek óvodába járhasson a saját településén.

A korábbi dokumentumhoz képest újdonság a választási programban a szakképzéssel és felnőttképzéssel kapcsolatban, hogy új szakképzési központokat akarnak létesíteni. Ez a választmány által elfogadott programban még nem szerepelt.

Ezeken kívül néhány programpontot megcseréltek, és van olyan, amelyiknek átírták a címét. Az MTI több szocialista politikustól úgy tudja, hogy a módosító indítványokról a dokumentumszerkesztő bizottság döntött.

Esélyteremtő állam, 40-50 ezer új munkahely

A választási program bevezető része szerint a liberálisok kicsi, a konzervatívok nagy államfelfogásával szemben, az MSZP egy erős esélyteremtő és esélytelenséget megszüntető államot akar. A szocialisták úgy vélik, Magyarország ma jobb helyzetben van, mint négy éve volt, folyamatosan erősödik a nemzetgazdaság, miközben enyhülnek a társadalmi igazságtalanságok. A szociális kiigazítások után a jövő beruházásainak kell következniük – áll a programban. A Verseny és összetartó társadalom fejezetében az olvasható, hogy a következő években az európai uniós forrásokból elinduló fejlesztések 200 ezer többlet munkahelyet hoznak létre Magyarországon. Olyan programot dolgoztunk ki, amelynek eredményeként évente 40-50 ezer emberrel többnek lesz munkája, különösen az üzleti és a személyi szolgáltatásokban, valamint a feldolgozóipar egyes gyorsan fejlődő területein – áll a dokumentumban.

Rövidebb munkaidő, vállalkozók bankja, kedvezményes tarifák

A szocialisták ígéretet tesznek a heti törvényes munkaidő csökkentésére, arra, hogy a reálbérek éves növekedése lépést tart a GDP éves növekedésével, valamint a társadalombiztosítási terhek csökkentésére és a helyi adózás átalakítására. Csökkentjük a háttérszervezetek és a drágán megvalósuló kiszervezések számát. Megszervezzük a magyar vállalkozások bankját. A vállalkozókat segítő bankon keresztül a következő években 650 milliárd forint forrást biztosítunk csak 150-200 ezer hazai vállalkozásnak – tartalmazza a választási program.

Kedvezményes tarifát vezetünk be az elektromos áram, a gáz és a távfűtés szolgáltatásban annak érdekében, hogy mérsékeljük az átlagos, illetve az átlag alatti jövedelműek terheit – áll a dokumentumban.

Vállakozó romákat

A szocialisták szerint romák integrációja érdekében a munkalehetőség, a vállalkozóvá válás előmozdítása, az oktatás, a szociális és egészségi helyzet lényegi javítása jelent kitörési pontot. Az MSZP nemzetpolitikai céljait a nemzetközileg elfogadott kisebbségi normákra építi. Aktív szerepvállalással támogatja az európai normákkal összhangban álló autonómiatörekvéseket.

Egészséges társadalmat

A választási program Egészséges társadalom, gyarapodó nemzet címet viselő részében olvasható az egészségügy átalakítására vonatkozó rész. A közfelelősség két pillérre épül: az első, minden embernek jár (közegészségügyi, járványügyi ellátás, gyermek-, csecsemő- és anyavédelem, a sürgősségi ellátás és a vérellátás), a második a kötelező társadalombiztosítás keretében nyújtott és előre meghatározott szolgáltatások köre. Ezt a két pillért egészíti ki az önkéntes egyéni kiegészítő biztosítás lehetősége.

Oroszország és Ázsia a kitörési irány

Külpolitikánk fő törekvése az ország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges külső feltételek megteremtése, a nemzet határok feletti, békés újraegyesítése az Európai Unió keretein belül – áll a választási programban. A magyar külgazdasági törekvések új kitörési iránya Oroszország, valamint Ázsia, ezen belül a dél-kelet ázsiai térség, Kína, Japán és India – olvasható a dokumentumban.

Kisebb állam

Az ország biztonsága, az emberek biztonsága című részben egy új alkotmány elfogadására és az országgyűlési képviselők számának csökkentésére tesznek javaslatot a szocialisták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik