Belföld

Gyurcsány: készen állnak a védekezéshez szükséges eszközök

Az elmúlt négy napban 50 százalékkal nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, immár 80 hektár van víz alatt; a védekezéshez szükséges technikai, pénzügyi, szakmai, szervezeti feltételek rendelkezésre állnak – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Mivel a talaj az ország területének legalább 90 százalékán vízzel telített, a megolvadó hó- és jégmennyiségnek nincs hova elszivárognia, a vizet át kell emelni szivattyúkkal – mondta a kormányfő. Árvízre csak akkor kell számítani, ha az enyhe idő mellett jelentősen megnő a csapadék mennyisége a Kárpát-medencében – tette hozzá. Megjegyezte: kétmilliárd forintból újabb közmunkaprogram indul, amelynek keretében összesen 40 ezer közmunkást vonnak be a belvíz elleni védekezésbe.

Lamperth Mónika belügyminiszter emlékeztetett: január elején a belvíz miatt leginkább veszélyeztetett nyolc megye kérésére a kormány 2 milliárd forint átcsoportosításáról döntött ár- és belvízvédekezésre. Ebből 785 millió forint az önkormányzatok védekezését szolgálja, ezen belül 589 millió az az összeg, amelyet a nyolc legveszélyeztetettebb megye kap meg. Pénzszűke nem akadályozhatja a belvíz elleni védekezést – hangsúlyozta a belügyminiszter. A vízátemeléshez szükséges szivattyúkat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok telepítik oda, ahol az indokolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik