Belföld

Az MDF agrárbékét hirdet

Az MDF agrárprogramjának legfontosabb célja, hogy a következő ciklusban csak olyan mezőgazdasági törvények szülessenek, amelyek támogatják a gazdálkodók hosszú távú fejlesztési elképzeléseit – közölte Raskó György, az MDF szakpolitikusa.

Az MDF „agrárbékét” kíván hirdetni, s mindent megtesz annak érdekében, hogy a parlament ne hozzon olyan törvényeket, amelyek a termelők egy-egy csoportját részesítik előnyben – mondta Raskó György, az MDF mezőgazdasági szakpolitikusa. Hozzátette: a párt javasolja az Antall–Boross-kormány által létrehozott falugazdász hálózat kibővítését, valamint egy gazdanethálózat kiépítését, amelyen keresztül a mezőgazdasági vállalkozók a világpiaci információkhoz juthatnak hozzá.

A párt továbbá egy átfogó öntözési program elindítását javasolja döntően uniós forrásokból a teljes öntözési infrastruktúra felújítása és bővítése érdekében, illetve elképzeléseik között szerepel az EU-ban általánosan bevált korai nyugdíjazás intézményének bevezetése, amelyhez 80 százalékos uniós költségvetési forrás hívható le. A kedvezményes nyugdíjazás az őstermelői, az egyéni vállalkozói és a nagyüzemi dolgozói szférában tisztességes visszavonulási lehetőséget nyújtana, és egyben lehetőséget biztosítana a fiatal mezőgazdasági vállalkozóknak a nagyobb, életképesebb birtokméretek kialakítására – fogalmazott a szakpolitikus.

Az MDF javasolja a földhitelprogram kiterjesztését farmvásárlásra és a gazdálkodást közvetlenül segítő infrastrukturális beruházásokra. Hozzátette: a kedvezményes hitelkeret felső összegét 50 millió forintról 200 millió forintra emelnék. Leszögezte: az MDF szerint a termőföld a magyar gazdáké kell hogy legyen, s nem támogatják a földtörvény olyan irányú módosítását, amely lehetővé tenné a földpiac idő előtti felszabadítását külföldiek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik