Belföld

Fércmunkának látja az ellenzék a kormányprogramot

Az ellenzéki képviselők szerint a tegnap ismertetett kormányprogram alapján nem derül ki, mi vár a közeljövőben az országra. Varga Mihály, Kósa Lajos és Herényi Károly mondta el véleményét szerda reggel a Magyar Televízió Nap- kelte című adásában.

Varga Mihály szerint a 83 oldalas kormányprogramban rögzített tervek “puhák és megfoghatatlanok”. A Fidesz alelnöke úgy fogalmazott, hogy “ebből még minden lehet”, de nem világos, hogy min is dolgoztak a kormány szakértői egy teljes hónapon át. Megítélése szerint a közzétett dokumentumból nem derül ki, mi vár az országra.

A kormányprogram olyan, mint a terápia, mindenek előtt pontos diagnózis kell hozzá – mondta Varga Mihály. Véleménye szerint az államkasszával nagy baj van, a pontos helyzet viszont még nem ismeretes.

Kósa haja égnek állt

A kormányprogramban szereplő, önkormányzatokról szóló törvénytervezet “fércmunka” – jelentette ki Kósa Lajos. Debrecen fideszes polgármestere. Elmondta: kedden olvasta a Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök által a pártnak átküldött, önkormányzatokról szóló törvénytervezetét, “amely után a hajam az égnek állt, és megdöbbentem, hogy ilyen fércmunkát a magyar kormányfő kiad a kezéből”. Egy nyilvánvalóan nem működő önkormányzati rendszernek az alapjai voltak ott felvázolva, egészen meghökkentő megoldásokkal – tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő szerint a megyék által elvégezendő feladatokat kellene csökkenteni. Véleménye szerint, ha meg akarják szüntetni a megyerendszert, akkor azt a kérdést mindenképpen fel kell tenni, mennyi a mai megyei önkormányzatok összadóssága.

Az MDF valódi programot akar

Nem világos, hogyan akarja elérni a kormány a programjában leírt célokat – mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. A legkisebb ellenzéki párt politikusa szerint nem elég az, hogy a kormányprogram leírja, “mit” akar elérni, nagy szükség van arra, hogy kiderüljön, mindezt “hogyan” kívánja megvalósítani. Herényi Károly szerint az idő “roppant módon sürget”, szeptemberre Brüsszel asztalára kell tenni az úgynevezett konvergencia programot, azaz azt a tervet, hogy hogyan kívánja a magyar kormány teljesíteni azokat a feltételeket, amelyek az euró bevezetéséhez, de az uniós támogatások folyósításához is elengedhetetlenül szükséges.

Gyurcsány Ferenc kijelölt kormányfő keddi beszédét az MDF politikusa úgy értékelte, hogy az csak “érintőlegesen” szólt a kormány terveiről. Herényi Károly idézte Dávid Ibolya pártelnököt, aki kedden azt mondta: „az MDF arra kéri Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnököt, hogy tárja az Országgyűlés elé a valós kormányprogramot, amelyet “meg is akar valósítani.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik