Belföld

Magyar-magyar kapcsolatépítő program júniusban

A világ különböző tájain élő magyar gyerekeknek és fiataloknak szervez találkozókat a martonvásári Katedra Oktatássegítő Alapítvány: az első programsorozatra június 26. és július 4. között a Fejér megyei Felcsúton kerül sor - közölte az alapítvány kuratóriumának tagja, a rendezvény egyik szervezője.

A nemzetközi találkozók célja, hogy segítse a gyerekek és fiatalok közötti barátságok kialakulását, az anyaországgal való érzelmi kötődés megteremtését, továbbá a történelmi Magyarország egy-egy jellegzetes tájegységének, kultúrájának a megismerését – mondta el Kárpáti József. Az első találkozón mintegy 40 gyermek és fiatal részvételére számít az alapítvány. Erdélyből tíz – szülők nélkül nevelkedő – gyereket küld a találkozóra egy ottani alapítvány, svéd fiatalok is jelezték már részvételi szándékukat, és nagy valószínűséggel Németországból is érkeznek látogatók a programsorozatra. A találkozóra magyarországi gyerekeket és fiatalokat is várnak a rendezők.

A programsorozat során a résztvevők megtekintik Budapest nevezetességeit, képzőművészeti, kézműves foglalkozásokon vesznek részt, lovagolhatnak, sétakocsikázhatnak a környéken, megismerkedhetnek egymás kultúrájával, zenéjével, táncaival. A találkozókat minden évben másutt – a Felvidéken, Erdélyben és a Kárpátalján – rendezik majd meg.

A rendezvénysorozatot szervező Katedra Oktatássegítő Alapítvány az elmúlt években Nyugat-Európából és Svédországból származó segélyekkel – oktatási eszközökkel, iskolai berendezésekkel – próbálta javítani a magyar és az erdélyi oktatási intézmények felszereltségét. Ezt a tevékenységet egészítik ki a világ különböző tájain élő magyar gyerekek és fiatalok együvé tartozását erősítő találkozók szervezésével – mondta el Kárpáti József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik