Belföld

Nem lehet Wass Albert utcája a fővárosnak

Nem veheti fel Wass Alber nevét egy XXIII. kerületi, eddig helyrajzi számmal jelölt közterület, mert a hatályos fővárosi szabályozás szerint személyről csak halála után 25 évvel lehet utcát elnevezni, az író pedig 1998-ban hunyt el.

A Fővárosi Közgyűlés ülésén Schiffer János (MSZP) főpolgármester-helyettes helyszíni kiosztású előterjesztése alapján a közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy az állami tulajdonban lévő Zeneakadémia bővítését, felújítását egy VII. kerület Wesselényi utcai épülettel segítsék. A jelenleg ott működő divatiskolát egy XIII. kerületi épületbe telepítik. Az iskola új székházának kialakításához a tárca által ellentételezésként felajánlott 460 millió forintból 360 milliót költenek. A többi pénzt a Fazekas Mihály Gimnázium tornatermének korszerűsítésére fordítják.

Részben ellenzéki szavazatokkal elfogadta a közgyűlés az önkormányzat úgynevezett zöld közbeszerzési szabályzatát. Eszerint az önkormányzat, amely az ország egyik legnagyobb pályázatkiírója, a jövőben közbeszerzéseinek legalább 40 százalékánál előnyben fogja részesíteni a környezetkímélő, újrahasznosítható, energiatakarékos megoldásokat. Nem vette viszont a közgyűlés napirendjére a Fidesz-MKDSZ-frakció azon helyszíni előterjesztését, hogy vizsgálóbizottságot hozzanak létre egy, a közterület-fenntartó zrt.-től elbocsátott dolgozó panasza alapján, aki „üzemanyaggal való visszaélésekre hívta föl a figyelmet” a beadvány szerint.

Hasonlóképpen nem szavazták meg azt a Fidesz által kezdeményezett vizsgálóbizottság létrehozását, amely azt szerette volna tisztázni, hogy januárban miért, illetve kinek az utasítására szedették le a BKV-aluljárókban kirakott újsághirdetéseket, plakátokat, amelyek Demszky Gábort bírálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik