Belföld

Almássy mutyit sejt az ideiglenes műjégpálya kapcsán

A Magyar Demokrata Fórum korrupciót sejt az Magyar Tudományos Akadémia előtti ideiglenes műjégpálya ügyében, ezért vizsgálatot kezdeményez – közölte Almássy Kornél, a párt alelnöke csütörtökön. A MeH tagadja a vádakat és feljelentésre buzdítja a képviselőt.

“A Magyar Demokrata Fórum korrupciógyanút sejt az MTA előtti ideiglenes műjégpálya ügyében és vizsgálatot kezdeményez. (…) Egy ilyen ezer négyzetméteres műjégpályának a reális ára az hat-hét millió forint lehet és nem 55 millió forint. Tehát közel tízszer annyiért építették meg a műjégpályát, mint amennyiért valójában meg lehetett volna építeni, vagy legalábbis mi ezt sejtjük a birtokunkba került adatokból. Ami a gyanúnkat tovább erősíti, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a megbízást meghívásos, hirdetmény nélküli közbeszerzési pályázaton adta” – mondta Almássy Kornél.

Tavaly a Józsefvárosban is építettek egy ideiglenes 200 négyzetméteres jégpályát, melynek működési, építési költségei napi 120 ezer forintot tettek ki. Ez a műjégpálya 10 napra 1,2 millió forintba került, és ha ezt a méretbeli különbségek miatt öttel megszorozzuk, akkor azt kapjuk, hogy egy ezer négyzetméteres jégpálya reális piaci ára 6 millió forint. Ezzel szemben az MTA előtt felépült ezer négyzetméteres pálya csaknem tízszer ennyibe, 55 millióba kerül – hangsúlyozta Almássy Kornél.


A kormányszóvivői iroda Almássy Kornál állítására reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogyha valaki bűncselekményre gyanakszik, akkor kötelessége az illetékes hatóságokhoz fordulni és feljelentést tenni. “Máskülönben könnyen tűnhet pártpolitikai vádaskodásnak a dolog” – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.


Feljelentése bíztatja a MeH


Mint írják, a MeH természetesen áll minden vizsgálat elé, mert “meggyőződésünk, hogy szakmailag megalapozott és tárgyilagos vizsgálat nem juthat más eredményre, mint hogy teljességgel alaptalanok a sanda feltételezések”. Az idő rövidsége miatt nem maradt más megoldás, mint hogy meghívásos eljárásban választja ki a szolgáltatót a Miniszterelnöki Hivatal. Az eljárásra azonban mindenkit meghívtak, aki az eredeti, nyílt pályázatra jelentkezett, sőt rajtuk kívül azokat a cégeket is, amelyek az elmúlt években részt vettek szolgáltatóként a műjégpálya-rendezvények lebonyolításában – olvasható a dokumentumban.


A kormányszóvivői iroda indoklása szerint a megrendelt rendezvény költségeinek csak egy része maga a műjégpálya létesítése, az is fontos, hogy a pálya ne legyen balesetveszélyes.


A kancellária november 28-án, a rendőrség javaslatára döntött úgy, hogy a tavaly több mint 100 ezer látogatót vonzó korcsolyapályát idén nem a Kossuth téren, hanem új helyszínen, a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban alakítják ki. A helyszín megváltoztatása miatt új közbeszerzési eljárást kellett kiírni; december 14-én hirdettek eredményt. A bíráló bizottság döntése alapján a Miniszterelnöki Hivatal az Event-Tech Kft.-vel kötött szerződést az ideiglenes jégpálya kialakítására.


A műjégpálya összköltsége nettó 54,8 millió forint, ami tartalmazza a létesítés, a működtetés, a bontás, valamint az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, mint például a ruhatár, vagy az egészségügyi ellátás biztosítását is. A jégpálya december 23-tól január 2-ig lesz nyitva, reggel 9-től este 9-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik