Belföld

Gázvita: a külügyben az ukrán és az orosz nagykövet

A külügyi tárca helyettes államtitkárai megbeszélést folytattak Oroszország és Ukrajna nagykövetével, azt kérve, adjanak tájékoztatást arról, miért maradt el az elmúlt két napban Magyarországra érkezett oroszországi földgáz mennyisége a szerződésben vállaltaktól.

Udvardi Iván és Gémesi Ferenc arról tájékoztatta a Külügyminisztériumba kéretett nagyköveteket, hogy az elmúlt két napban a Magyarországra érkezett oroszországi földgáz mennyisége jelentősen elmaradt a szerződésben rögzített vállalásoktól. A helyettes államtitkárok nyomatékosan kérték a nagyköveteket, hogy adjanak tájékoztatást ennek okairól – tartalmazza Polgár Viktor szóvivő MTI-hez eljuttatott közleménye.

A közlés szerint Valerij Muszatov orosz nagykövet elmondta, hogy a Nyugat-Európába szerződött gázmennyiséget hiánytalanul továbbították az ukrajnai tranzitvezetékbe, és tudomásuk van arról, hogy annak egy része ukrán területen “eltűnt”. A nagykövet bejelentette, hogy a Gazprom haladéktalanul pótolja a kiesett mennyiséget, így a Magyarországnak szánt mennyiséget is, ennek költségeivel Ukrajnát terhelik meg.

Jurii Muska ukrán nagykövet azt hangsúlyozta, hogy Oroszország eleve kevesebb mennyiséget adott át tranzitra, mint korábban. Feltételezése szerint ez az oka a Magyarországra és más európai országba érkezett kisebb mennyiségnek – áll a közleményben.

“A Külügyminisztérium vezetői határozottan kérték Ukrajna nagykövetét, hogy pontosan tisztázza hatóságainál a tényleges helyzetet, és mindkét nagykövetnek kifejezték a magyar fél elvárását, hogy garantálják a Magyarországra érkező szállítmányok folyamatosságát és mennyiségét” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik