Belföld

Száz lépésből 81 már érvénybe lépett

Januártól újabb 46 pont lépett hatályba a Száz lépés keretében meghirdetett 121-ből. Így többek között már minden megszülető gyermek babakötvényt kap.

Január elsejétől megváltozott például a családtámogatást érintő rendszer, amelyeknek köszönhetően – többek között – közel kétszeresére emelkedik a családi pótlék összege, és a gyermek egyéves korától az anya a gyes megtartása mellett is teljes munkaidős állást vállalhat – mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter.

A babakötvénnyel támogatja a kormány minden megszülető gyermek életkezdését, 50-ről 55 százalékra emelkedik a saját jogú nyugdíjjal nem rendelkező özvegyek nyugdíjának mértéke, illetve akik már 10 éve ápolják fogyatékos hozzátartozójukat és saját jogú nyugdíjra jogosultak, továbbra is igénybe vehetik az ápolási díjat.

Az adózásról szólva Kiss Péter kiemelte az áfa felső kulcsának 25-ről 20 százalékra való csökkentését, a luxusingatlanokra kivetett adót, valamint a mikrovállalkozásokat segítő változást, amely szerint 5 millió forint adóalapig 10 százalékra mérséklődik a társaságiadó-kulcs. Ez évtől a kortárs műalkotások beszerzési értékét a vállalkozások 5 év alatt levonhatják az adóalapjukból, és 25-ről 10 százalékra csökken a tőzsdére bevezetett társaságok osztalékának adója.

A tárcavezető hozzátette: a többi intézkedésről a szükséges döntések megszülettek. Hozzátette: bizonyos, például az egészségügyet, illetve az adórendszert érintő lépések hosszú távú átalakítások kezdő intézkedései.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik