Belföld

Gyurcsány: politika, el a kezekkel a nyugdíjrendszertől

A miniszterelnök szerint továbbra is az a helyes gyakorlat, ha a nyugdíjakkal kapcsolatos intézkedések szakmai előkészítése a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon történik, a politika pedig csak az itt kidolgozott alternatívákról szóló döntésben vállal szerepet.

Aki ma belenyúl a nyugdíjrendszerbe, annak nem egy következménye majd 30-40-50 év múlva látszik – mutatott rá a kormányfő, amikor óvott a „rögtönzésektől” e téren. Hozzátette: hite szerint az a jó, ha a „nagyon erős szakmai bázist megtartva azt a gyakorlatot folytatjuk, hogy politika, picikét el a kezekkel a nyugdíjrendszertől” és minden javaslat a szakma egyetértésével születik meg.

Emlékeztetett arra, hogy elindult a több évre szóló nyugdíjkorrekciós program, amelynek kialakításában a főigazgatóság szakemberei kulcsszerepet játszottak. Hivatkozott a 13. havi, valamint a méltányossági nyugdíj bevezetésére is. „Ha nem lennének ezek véresen komoly ügyek, akkor azt mondanám, mulatságos” – értékelte újságírói kérdésre Gyurcsány Ferenc a Fidesz járulékcsökkentésre, 14. havi nyugdíjra, illetve bizonyos korcsoportok esetében egyes gyógyszerek ingyenességére vonatkozó javaslatait.

Soltész Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője erre úgy reagált: az Orbán-kormány idején 10 százalékponttal csökkent a tb-járulék, akkor 230 ezer új munkahely létesült, és ez teremtette meg a lehetőséget a 13. havi nyugdíj bevezetésére, amellyel a mostani kormány „előszeretettel kampányol”. Az ellenzéki képviselő szerint „Gyurcsány Ferenc és kormánya nem tiszteli az időseket. Visszaélnek az idősek helyzetével, azt gondolják, hogy a nyugdíjasokat könnyű becsapni, ezért állítanak valótlanságokat, és keltenek alaptalanul félelmet bennük”. A nyugdíjasok olyan változásokat akarnak, amelyek kiszámítható életet, biztonságos öregkort garantálnak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik