Szórakozás

42 éve azt mondták, meghalt az újszülött babája, most találkozott először fiával az anya

Több tízezren lehetnek hasonló helyzetben, anélkül, hogy tudnának róla.

A kórház egyik munkatársa kivette az újszülött csecsemőjét Maria Angelica Gonzalez karjai közül, majd később azt mondták neki, meghalt a baba. Most, 42 évvel később találkozott azóta először anya és fia a chilei Valdiviában.

Hogyan lehet úgy megölelni valakit, hogy az 42 évnyi ölelésért kárpótoljon?

– tette fel a kérdést az Associated Pressnek a találkozó után a fiú, Jimmy Lippert Thyden.

A férfi útja a biológiai családja megtalálásáig áprilisban kezdődött, mikor olvasott egy chilei nonprofit szervezetről, a Nos Buscamosról, amely az országban született örökbefogadottaknak segít megtalálni az igazi családját.

A szervezet arra derített fényt, hogy az anya Chile fővárosának, Santiagónak egy kórházában adott életet fiának. Koraszülött volt, ezért inkubátorba helyezték, az anyát pedig hazaküldték. Mikor visszament a fiáért Gonzalez, azt mondták neki, a baba meghalt. Az örökbefogadási papírokon pedig az állt, a Thydennek nincsenek élő rokonai.

De mind kiderült nagyon is van: egy anyukája, négy fivére és egy nővére.

A Nos Buscamos becslése szerint több tízezer gyerek került el hasonló módon Chiléből az 1970-es, 1980-as években. Ezt a rendőrség nyomozóhatóságának jelentésére alapozzák, amely felülvizsgálta  az országot elhagyó, de oda soha vissza nem térő kisgyerekek papír útlevelét. A Nos Buscamosnak eddig valamivel több mint 450 újraegyesítést sikerült tető alá hoznia az örökbefogadott gyerekek és a biológiai családjuk között, de más szervezetek is foglalkoznak ezzel az üggyel.

A Nos Buscamos együttműködik a MyHeritage genealógiai oldallal, amely ingyenes otthon elvégezhető DNS-tesztet biztosít nekik. Így tudta meg Thyden, hogy chilei, sőt az egyik unokatestvére is rátalált az oldalon. Neki továbbította az adoptálási papírjait, rajta az anyja nevével, de abban nem volt biztos, hogy ez igazi név, olyan gyakori a dél-amerikai országban.

De kiderült, az unokatestvérről, hogy a családban tényleg van egy Maria Angelica Gonzalez, anyja nővére. A rokon segített is összekötni őket, de Gonzalez addig nem akart beszélni az egyébként büntetőjogi védőügyvéddel, míg nem küld a feleségéről és a gyerekeiről egy képet.

A férfi azonban nem csak egy képet küldött, hanem egy rakást, amivel megpróbálta elmesélni az elmúlt 42 évét: az örökbefogadó amerikai szülőkről, a tengerészgyalogságban eltöltött idejéről, az esküvőjéről, egyebekről.

Thyden végül 5 és 8 éves lányával és feleségével utazott el Chilébe, ahol 42 különböző színű lufival várták.

Fiam, fogalmad sincs az óceánokról, amiket miattad sírtam. Hány éjszakát feküdtem álmatlanul imádkozva Istenhez, hogy élhessek elég sokáig ahhoz, hogy kiderüljön, mi történt veled

– emlékezett vissza a férfi anyja első szavaira hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik