Nagyvilág

Életveszélyes trópusi vihar érkezésére készül Dél-Kalifornia, Mexikót már elérte

A Hilary a parthoz közeledve gyengült, de így is halálos ereje lehet, a legerősebb vihar lesz a térségben 84 éve.

Amióta bevezették az előrejelző rendszert, először figyelmeztetnek trópusi vihar érkezésére Dél-Kaliforniában, de az állam mellett Arizonában és Nevadában is áradásokra és heves esőzésekre készülnek fel – írja az AFP. Arra a BBC hívja fel a figyelmet, hogy a térségben 84 éve nem sújtott le ilyen vihar. A National Hurricane Center (NHC) 25 centimétert meghaladó esőre figyelmeztet Kalifornia és Nevada egyes részein, míg Kalifornia keleti részén tornádókkal is számolnak.

A Hilary nevet kapott vihar a Kaliforniai-félsziget mexikói szakaszától nyugatra közelítette meg az amerikai szárazföldet, amelyet magyar idő szerint este 8 körül ért el a The New York Times közvetítése szerint. A hétvége során némiképp lassult a sebessége, így hurrikán fokozatról már visszaminősítették, azonban így is 119 km/h-sak a széllökések. A vihar érkezte által kiváltott áradásnak és sárcsuszamlásoknak halálos áldozata is van már Mexikóban, ahol egy többgyermekes család autóját elsodorta az ár, az apa nem élte túl a balesetet. A 12 ezer lakosú Santa Rosalía polgármestere rendkívül súlyos károkról számolt be.

A vihar magyar idő szerint hétfőn hajnalban, helyi idő szerint vasárnap késő délután érheti el az USA-t. Több államban 26 millióan laknak azon a területen, amelyre riasztást adtak ki áradások veszélye miatt. A térség nemzeti parkjait bezárták, hogy senki se rekedhessen nehezen megközelíthető részeken, míg Mexikóban 18 ezer katonát helyeztek készültségbe a mentéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik