Nagyvilág

Nagyot lépett Németország a fű legalizálása felé

Philipp von Ditfurth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Philipp von Ditfurth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A német kabinet szerdán jóváhagyta a fű rekreációs célú használatának és termesztésének legalizálásáról szóló törvényjavaslatot – írja a Reuters. A törvény lehetővé tenné a felnőttek számára, hogy legfeljebb 25 gramm marihuánát birtokoljanak, és legfeljebb három tövet termesszenek, vagy kannabiszklubokban füvet vásároljanak.

Olaf Scholz kancellár szövetségi kormánya ettől azt reméli, hogy visszaszorul a burjánzó feketepiac, ami megvédheti a fogyasztókat a szennyezett drogtól, és csökkenti az igazságszolgáltatás munkaterheit is.

A törvényjavaslatot a parlamentnek még el kell fogadnia, de ha így lesz, Németország is csatlakozik a legliberálisabb kannabisztörvényekkel rendelkező európai országok sorához. A konzervatívok ellenállása azonban heves. Ők arra figyelmeztetnek, hogy a törvény ösztönözni fogja a marihuána fogyasztás terjedését, ami aztán még több munkát fog adni a hatóságoknak.

Az ENSZ kábítószer-felügyeleti szerve márciusban állapította meg, hogy a marihuána rekreációs célú használatának legalizálása egészségügyi problémákhoz vezet.

A német kormány az Európai Unióval folytatott konzultációk után szigorított is az eredeti elképzelésén, amely szerint országszerte lehetővé tették volna a kannabisz széles körű árusítását az ilyen engedélyt szerző üzletekben. Ehelyett inkább úgy döntöttek: kísérleti projekteket indítanának néhány tartományban pár engedély kiadásával, így tesztelve a kannabisz-kereskedelem hatásait a közegészségügyre, a feketepiacra és a kiskorúak védelmére vonatkozóan. Ehhez a második szakaszban majd külön jogszabályokat kell majd előterjesztenie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik