Belföld

Tarlós: balos szavazókra is számítok

A Fidesz országos választmánya szombaton ellenszavazat nélkül Tarlós István főpolgármester jelöltsége mellett foglalt állást. A III. kerületi polgármester politikai helyett szakmai érvek mentén irányítaná a várost és módosítaná a helyi adókról szóló törvényt. A FigyelőNet interjúja Tarlós Istvánnal.

Számított erre az egyöntetű támogatásra, különös tekintettel arra, hogy feltételeket is támasztott?

Nem kalkuláltam, nem számolgattam. De nem akarok álszent lenni, bevallom, őszintén bíztam abban, hogy felkérnek főpolgármester jelöltnek. Ám az, hogy senki nem szavazatott ellenem, kimondott örömmel tölt el.

Az ön öt feltételét elfogadva a Fidesz is szabott egyet: a korrupció ellen is harcolnia kellene.

Nem akarok boszorkányüldözést folytatni. Olyan szabályokat, törvényeket szeretnék, amelyek lehetetlenné teszik, hogy egyesek a saját zsebükre dolgozhassanak. Nem utolsó sorban a Főpolgármesteri Hivatalt is átalakítanám, hogy hatékonyabb legyen a munka.

Milyen eséllyel vág neki a választásnak? A közvélemény kutatások szerint Demszky Gábor még mindig népszerű, ráadásul most az SZDSZ és az MSZP közös jelöltje lett.

Igazából nem is nagyon tudom, hogy Demszky Gábor mennyire népszerű. A közvélemény kutatások jó részét az SZDSZ rendelte meg, ezért nem vagyok meggyőződve a hitelességükről. Amúgy pedig nem bánom, hogy Demszky Gábor közös jelölt lett. Sokkal inkább érzékenyen érintett volna, ha az SZDSZ és az MSZP közös listát állít. Én ugyanis a baloldali szavazatokra is számítok. Óbudán nem egyszer volt olyan polgármester választás, amelyen függetlenként több baloldali szavazatot kaptam, mint a szocialista jelölt.

Mit tart Budapest legnagyobb bajának, amit a leggyorsabban orvosolni kellene?

Azt, hogy politikai alapon vezetik a várost. Meggyőződésem szerint én a szakmai érvek mentén irányítanám. A másik nagy baj, hogy Demszky a liberalizmust összekeveri a rendetlenséggel, a felfordulással. Ezzel egyébként lejáratja magát a liberalizmust is. Én szeretnék végre rendet tenni ebben a városban.

Mi az a komoly hiba, amit Demszky Gábor elkövetett, és ön semmiképpen nem szeretné megismételni?

A főpolgármester úr sajnálatos módon képtelen az aktuális kormányokkal és kerületi polgármesterekkel megfelelő együttműködést kialakítani. És tévedés lenne azt hinni, hogy csak az Orbán-kormánnyal volt rossz a kapcsolata, mert a Horn-kabinettel sem jött ki.

Ez a probléma azonban most Önnel is fennálhatna. Mit gondol, megválasztása esetén hatékonyan együtt tudna működni a jelenlegi kormánykoalícióval? Nem tart attól, hogy a pártbeli ütközés miatt Budapest kevesebb pénzt kapna?

Mindenkinek kell vállalni egy értékrendet, de az érzelmeket ki kell zárni, amikor egy várost vezetünk. Az egyik feltételem egyébként éppen az volt, hogy baloldalról is választhassak egy főpolgármester helyettest magam mellé.

Hogyan látja Budapest helyzetét a régióban? Hol állunk, és hova tartunk? Pénzügyi, logisztika, kulturális, netán turisztikai központtá válhat a főváros?

Mindenekelőtt fel kellene zárkóznia Budapestnek a régió többi fővárosához. Demszky Gáboron kívül szinte már minden kisiskolás tudja, hogy jelenleg nem világvárost építünk. Nem lenne szabad tovább arról ábrándozni, hogy logisztikai, vagy éppen pénzügyi központtá alakul-e Budapest. Most az lenne az elsőrendű cél, hogy egy élhető, lakható várost építsünk.

Budapest egyes vélekedések szerint ma huszonhárom önálló város, akkora a kerületek függetlensége. Demszky központosítani szeretne. Harmadik kerületi polgármesterként mi erről a véleménye?

A törvényt csak a parlamenti szavazatok kétharmadával lehetne megváltoztatni, de kísérletet teszek rá, ha főpolgármester leszek. Egyébként több más jogszabályt is módosítanék. A közbeszerzésről, valamint a helyi adókról szóló törvényt változtatnám meg, s azt is szeretném elérni, hogy azonnali hatállyal nagy összegű bírságokat lehessen kiszabni.

Milyen kampányt tervez?

Nem akarok személyeskedni, Demszky Gábort kizárólag szakmai alapon kívánom bírálni. Erre pedig bőven elegendő okot szolgáltat. Az útfelújítások például most rohamtempóban folynak, nyilván a közelgő önkormányzati választások miatt. Arra azonban már nem figyeltek, hogy az egymással párhuzamos utakat ne egyidőben zárják le. Ha osztályozni kellene, forgalomszervezésből legfeljebb 1/2-et kaphatnának. Remélem, erről a választók sem feledkeznek meg ősszel. Mindent egybevetve úgy ítélem meg, ha a nimbusz, a hírnév dominál majd, akkor, Demszky Gábor győz, ha viszont a szakértelem, akkor én diadalmaskodom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik