Élő Nagyvilág

Moszkva megtorlással fenyegeti Ukrajnát

Stringer/Anadolu Agency via Getty Images
Stringer/Anadolu Agency via Getty Images
  • A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint leépítések jöhetnek a Wagner-csoportnál.
  • Dezertáló katonáik után kutatnak az oroszok.
  • Szombaton 47 orosz, 10 ukrán légicsapást hajtottak végre.
  • Moszkva terrorizmussal vádolja Ukrajnát és megtorlással fenyeget.
  • Orosz hadihajó nyitott tüzet egy kereskedelmi hajóra a Fekete-tengeren.
  • Gyásznapot hirdettek Herszonban a 23 napos csecsemő és 12 éves testvére halála miatt.

A háború augusztus 12-i eseményeiről itt olvashat.

Gyásznapot hirdettek Herszonban a 23 napos csecsemő és 12 éves testvére halála miatt

Hétfőre hivatalos gyásznapot hirdettek a helyi hatóságok az ukrajnai Herszon megyében, miután az orosz hadsereg megölt hét embert. A halálos áldozatok között van egy huszonhárom napja született kislány és tizenkét éves testvére is.

Borzalmas hírek rázták meg ma Herszon megyét

– kommentálta a tragikus eseményeket  Oleksandr Prokudin kormányzó.

(Guardian)

Újraindult a forgalom a krími hídon

Rövid lezárás után máris újraindult a közúti forgalom a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő hídon –  közölte a Reuters hírügynökség által idézett hivatalos orosz Telegram-csatorna.

Az útlezárás okát továbbra sem közölték.

Leállt a forgalom a krími hídon

Leállították a forgalmat a hatóságok a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő hídon – jelentette a Reuters. Szombaton az orosz légvédelem három ukrán rakétatámadást akadályozott meg itt. A védelmi minisztérium közlése szerint a támadásban nem sebesült meg senki, és a csapások anyagi károkat sem okoztak.

A hatóságok nem közölték a forgalom leállításának okát.

A Kercsi híd egyszerre szimbolikus és stratégiai célpont az oroszok ellen védekező ukrán erők számára. Az orosz erők a hidat magát és a rajta áthaladó vasútvonalat is utánpótláshoz használják. Ha a hidat akár csak ideiglenesen sikerül kiiktatni, az komoly logisztikai probléma elé állítja a Herszon és Zaporizzsja megyében állomásozó orosz csapatokat.

Emlékezetes, hogy tavaly októberben robbantás következtében a híd egy része megsemmisült. A hidat a közúti közlekedés számára februárban nyitották meg újra teljes szélességben, míg a vasúti szakaszt májusra sikerült helyrehozni.

Orosz hadihajó nyitott tüzet egy kereskedelmi hajóra a Fekete-tengeren

Figyelmeztető lövéseket adott le egy orosz hadihajó vasárnap egy szárazárut szállító teherhajóra a Fekete-tenger délnyugati részén.

Mióta Oroszország kilépett az ENSZ és Törökország által közvetített nemzetközi  gabonaszállítási egyezményből, ez az első alkalom, hogy nem ukrán felségjelzésű hajót fegyverrel fenyegettek.

A teherhajó kapitánya nem reagált a felszólításra, hogy álljon meg a tiltott áruk szállításra vonatkozó ellenőrzés céljából

– indokolta a fellépést az orosz védelmi minisztérium a Telegramon. Az orosz hadihajóról automata kézifegyverekből adtak le figyelmeztető lövéseket, hogy a hajót megállásra kényszerítsék – ismertette a körülményeket a közlemény. A tárca szerint a hajó ezután megállt, és lehetővé tették az ellenőrzőcsoport felszállását.

A hajó Palau zászlaja alatt közlekedett.

(Guardian)

Egy család, két kisgyerek és a szüleik is meghaltak a ma reggeli orosz támadásban

Meghalt az a 12 éves fiú, aki életveszélyesen megsérült az orosz tüzérségi támadásban a Herszon megyei Shiroka Balkán. A gyerek apja, anyja és 23 napos kishúga is életét vesztette – írta a Guardian.

Ihor Klimenko (képünkön), Ukrajna belügyminisztere közölte: „Az egész család meghalt Shiroka Balkán” – írta. Ezzel hétre nőtt a Herszon megyében ma reggel végrehajtott támadások áldozatainak száma. A család mellett egy másik helyi lakost is megöltek Shiroka Balkán, két férfit pedig Sztanyiszlavovban.

Az ukrán főügyészség vasárnap közzétett becslései szerint a 2022 februárja óta tartó háborúban már legalább 500 gyerek halt meg, további 1100 pedig különböző mértékű sebesülést szenvedett. Az ügyészség részéről hozzátették, hogy a valódi szám ennél vélhetően sokkal magasabb, ugyanis a harcok sújtotta, valamint az orosz erők által megszállva tartott régiókból nincsenek adatok.

A legtöbb gyerek a kelet-ukrajnai donyecki és harkivi régióban vesztette életét, ám sok a halálos áldozat Kijev és Herszon térségében is – tette hozzá az ügyészség.

Mi Ukrajna célja?

Ezt a kérdést tette fel a Twitter-oldalán Volodomir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak, hogy aztán maga igyekezzen azt megválaszolni.

Podoljak szerint Ukrajna célja az, hogy a területeinek feltételek nélküli visszaszerzése mellett olyan feltételek teremtődjenek meg, amelyek kizárják, hogy hasonló agresszió a jövőben megismétlődjön. Éppen emiatt gondolja úgy, hogy az olyan elképzelések, mint a háború befagyasztása (aminek keretében Oroszország területi annexióit is rögzítik), vagy az, hogy Ukrajna ne nyerjen felvételt a NATO-ba, „csak arra ösztönzi Moszkvát, hogy növelje étvágyát, és rövid szünet után visszatérjen a háborúhoz”.

Éppen ezért Podoljak szerint nincs alternatívája az ukránok békefeltételeinek, amik a következők:

  • a hadsereg megerősítése,
  • a fegyverszállítás felgyorsítása,
  • az elfoglalt területek visszaszerzése
  • rendszerváltás Oroszországban
  • kártérítés az új orosz kormánytól
  • és a háborús bűnösök felelősségre vonása.

„A képlet egyszerű: a rakéták nagyobb hatótávolsága a háború rövidebb időtartamát jelenti”

Gyorsabban véget lehet vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, ha Németország Taurus típusú nagy hatótávolságú rakétákkal is támogatja a védekezést – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

Az ukrán diplomácia vezetője kiemelte, hogy alaptalan a berlini vezetés félelme attól, hogy a Nagy-Britanniától kapott Storm Shadow típusú rakétákhoz hasonló Taurusok miatt még inkább elmérgesedhet a konfliktus, és az ukrán erők oroszországi célpontok ellen is bevethetik a német-svéd fejlesztésű, 400-500 kilométer hatótávolságú precíziós eszközöket.

Az aggodalom alaptalan, „először is azért, mert más partnerek már szállítottak hasonló hatótávolságú rakétákat” – mondta Dmitro Kuleba a brit-francia fejlesztésű Storm Shadow-ra utalva. Indokolatlanok a berlini fenntartások azért is, mert az ukrajnai fegyverszállítások ügyében „egyetlen korábbi német döntés sem vezetett eszkalációhoz”, éppen ellenkezőleg, a német támogatás „sok ukrán életet mentett már meg”.

Hozzátette, hogy a német hadseregnél (Bundeswehr) rendszeresített légi indítású manőverező robotrepülőgépeket csak az ország határán belül vetnék be. Az ukrán hadsereg kizárólag arra használja a partnerektől kapott rakétákat, hogy „felszabadítsuk mindazt, ami az ENSZ alapokmánya és a nemzetközi jog szerint jogosan a miénk” – mondta a külügyminiszter.

„A képlet egyszerű: a rakéták nagyobb hatótávolsága a háború rövidebb időtartamát jelenti”. Dmitro Kuleba szerint a Taurusokkal Ukrajna „messze a frontvonalon túl elérhetné az orosz megszálló erőket, megzavarhatná logisztikájukat, megsemmisíthetné a parancsnoki állásokat és a lőszerraktárakat”.

(MTI)

Oroszország megtorlással fenyegeti Ukrajnát

Oroszország megtorlással fenyegette meg Ukrajnát azok után, hogy Moszkva szerint az ukránok támadást indítottak szombaton egy kulcsfontosságú krími híd ellen. Az Independent szerint Oroszország terrorizmussal vádolja Ukrajnát és bosszút esküdött. Mindezek mellett azt is állították, hogy az éjszaka során további 20, a Krímet célzó drontámadást hiúsítottak meg.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegramon úgy kommentálta a történteket, hogy „az ilyen barbár akciókat nem lehet igazolni, és nem maradnak válasz nélkül”.

Szombaton 47 orosz, 10 ukrán légicsapást hajtottak végre

Az orosz hadsereg hét nagy hatótávolságú rakétát lőtt ki, 47 légicsapást és 43 rakétatámadást intézett Ukrajna 120 településén – közölték az ukrán fegyveres erők.

A vezérkari jelentés szerint eközben az ukrán légierő 10 légicsapást mért orosz csapatok, fegyverek és katonai felszerelések ellen. Egy orosz légvédelmi rakétarendszert, egy lőszerraktárt, egy katonai elektronikus állomást megsemmisítettek, három tüzérségi rendszert eltaláltak.

A beszámoló szerint Oroszország tegnap 560 főt veszített – ezzel a 2022. februári invázió kezdete óta összesen 253 850-re nőtt az oroszok vesztesége.

ARIS MESSINIS / AFP

Dezertáló katonáik után kutatnak az oroszok

Egyre nő az orosz dezertálások száma Ukrajnában – közölték az ukrán fegyveres erők a Guardian szerint. A vasárnap reggeli jelentésben az áll, hogy az orosz katonai rendőrség házról házra jár dezertáló katonák után kutatva a megszállt Hornosztajvka településen, Herszon megyében.

„A megszálló katonák elhagyják szolgálati helyeiket, és megpróbálnak elbújni az elhagyott épületekben” – közölte az ukrán vezérkar.

Leépítések a Wagnernél

Reális lehetősége van annak, hogy Moszkva a jövőben már nem finanszírozza tovább a Wagner-csoportot – olvasható a brit védelmi minisztérium vasárnap reggeli jelentésében. A hírszerzési összefoglaló megjegyzi, hogy a magánhadsereg június végi felkelése óta az orosz állam több esetben is a zsoldosvezér Jevgenyij Prigozsin érdekeivel szemben hozott döntéseket.

Ha az orosz állam nem finanszírozza többé a Wagnert, akkor a britek szerint a legvalószínűbb, hogy a belarusz hatóságok állhatnak majd be a finanszírozásba, ez azonban jelentős terhet jelentene a fehérorosz költségvetésnek. A Wagnernél jelentős átszerevezések, leépítések zajlanak, hogy a zsoldosok bérköltségeit csökkentsék.

A magáénhadsereg jelentős számban csoportosított át egységeket Oroszországból Fehéroroszországba.

Olvasói sztorik