Belföld

Orbán: a választás nem megoldás

A parlamentáris demokrácia néhány alapszabályát átértelmező „Igen, Magyarország”-charta útnak indítását jelentette be Orbán Viktor a Kossuth téren mintegy 80 ezer ember előtt. A Fidesz elnöke közölte, hogy a magasabb adókkal a kormányfő hatalomban maradásának árát fizeti meg a lakosság, és bejelentette: nem követelnek előrehozott választásokat, de minden délután követelni fogják Gyurcsány távozását a téren.

Felborult az erkölcsi rend

Az erkölcsi rend hétköznapi dolgokból áll össze, aminek része az is, hogy a kormányfő igazat mond; erre a rendre épül a bizalom, ami nélkül nem képes emberi közösség fennmaradni. A válságok addig biztonsággal kezelhetők, amíg az alapvető erkölcsi rend fel nem borul – mondta beszéde elején Orbán Viktor, aki a két órával korábban véget ért parlamenti bizalmi szavazást értékelve közölte: a kormánypártok frakciói a hazug, esküjét megszegő politikus mögé sorakoztak fel, és ezzel magukra vállalták letörölhetetlenül a hazugságot. Az MSZP feláldozta az országot egy bukott politikusért – mondta.

Az erkölcsi válságban az emberek nem hallgatnak majd a miniszterelnökre, aminek beláthatatlanok a következményei: zuhanhat a forint és összeomolhat a gazdaság – közölte a szónok.
Orbán Viktor szerint a magasabb adóval, receptdíjjal a miniszterelnök hatalomban maradásának árát fizetik majd meg a magyarok. Megnyugvás és stabilitás akkor lesz, ha nekünk sikerül tiszta lapot nyitnunk: helyreállítjuk az erkölcsi rendet – fogalmazott.


Nem megoldás a négyévenkénti választás

Le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a négyévenkénti választásokkal minden problémát meg lehet oldani – közölte Orbán, majd hozzátette: a tiszta lap nem vörös, nem narancssárga, hanem fehér. Nem fogadhatjuk el, hogy minden úgy folytatódjék, ahogy eddig: nem viselhetjük el, hogy a számszerű többség mögé bújva hazudjanak – fogalmazott a pártelnök.

Már a politikusoknak is személyes példával kell segíteniük az erkölcsi rend helyreállítását, ezért útjára indítjuk az „Igen, Magyarország”-chartát, amely szerint a kormányfő és a kormányzó pártok nemet mondtak képviselői esküjükre, az elnök szavaira, végső soron a magyar népre. A megoldásnak az igenek mentén kell épülnie, ezért a charta aláírói igent mondanak minden magyar emberre és a nemzet egységére. Így minden politikusnak kötelessége lesz, hogy mindenkit képviseljen, ne csak azokat, akik rájuk szavaztak; ezek után reformok csak közmegegyezéssel születhetnek.


Az Igen, Magyarország-charta pontjait ismertetve Orbán elmondta: igent mondunk a nemzeti vagyon és az igazság védelmére is, hogy az emberek az igazság ismeretében dönthessenek. Igent mondunk az elnöki méltóságra és a betartott esküre; amely politikusok ezt nem tartják be, azokat kiközösítjük magunk közül. Igent mondunk a felelősségre és a számonkérésre; felelősségre fogjuk vonni azokat, akik válságba sodorják az országot. Igent mondunk a magyarok alkotmányos jogaira – a magyarok tehessenek meg mindent érdekeik védelmében. Igent mondunk a választók akaratára; az ország stabilitása érdekében nem követelünk előrehozott választásokat, de követeljük, hogy a kormányzó pártok állítsanak új miniszterelnököt és hiteles szakértői kormányt az ország élére.

Felszólítunk minden politikust, aki önkormányzati vagy parlamenti tisztséget visel, hogy csatlakozzon a chartához – mondta Orbán.

Minden nap folytatják

Beszéde végén Orbán közölte: Gyurcsány távozásáig minden délután 5 és 6 óra között összegyűlnek a Kossuth téren, és minden nap más fideszes politikus mond majd beszédet.

A pártelnök előtt Balogh Zoltán református lelkész, fideszes képviselő, és Jakab István, a Magosz elnöke beszélt; az egybegyűlteket a Csík zenekar és Gergely Éva szórakoztatta.

A tömeg nagyságát a távirati iroda 80 ezresre becsülte, Rákay Philip műsorvezető ezzel szemben azt mondta, hogy „annyian vannak a téren, hogy még Juhász Besúgó Ferenc sem tudná megszámolni.”

A nagygyűlés minden részletéről itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik