Belföld

Fidesz-nagygyűlés – percről percre

Orbán Viktor útjára indította az Igen Magyarország chartát. Nem követel előre hozott választásokat, de mint mondta, le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a négyévenkénti választásokkal minden problémát meg lehet oldani. Tiszta lapra van szükség, ami nem vörös, nem narancssárga, hanem fehér – fogalmazott a pártelnök. Minden nap öt órától gyűlésre szólított fel. Holnap Áder János beszél.

18.50

Sokan kint maradtak még a Kossuth téren, akik a már két hete felállított színpad szónokait hallgatják.

18.20

Az emberek békésen hazaindulnak. A Kossuth téri metrómegállóba nem lehet bejutni a tömegtől. A tüntetők elzárják az utcákat is, lassú az előrehaladás. Itt-ott a “Gyurcsány, takarodj!” szlogennel szórakoztatják magukat a hazafelé tartók.


17.59

Orbán Viktor beszéde után az ellenzéki képviselők mécsest gyújtanak, miközben a Fidesz 1990-es kampánydala, a Roxette együttes Listen to your heart (Hallgass a szívedre) című száma szól. Rákay Philip békében elbocsájtja a tömeget. A Kossuth téren ezek után felhangzik a Himnusz, a Székely Himnusz és a Szózat is – néha egymással párhuzamosan. Végül Keresztes Ildikó “Igen, igen, igen”- je teremt rendet kissé kaotikus éneklésben.


17.25


Orbán Viktor nem a színpadról, hanem oldalról, egy külön emelvényről kezdi beszédét. Örülök a jó hangulatnak, ami azért van, mert győztünk – kezdi beszédét.


A tömeg „Viktor, Viktor!” skandálással ünnepli a pártvezetőt.
Október 6-a a becsület napja; azért vagyunk ma itt, mert kockán forog az ország becsülete. Az önkormányzati választás vízválasztó volt, az MSZP történelmi vereséget szenvedett, az igazság történelmi győzelmet aratott, megtörtént az erkölcsi ébredés, kijózanodás, új korszak kezdődött. Ilyen mélyponton még nem volt Magyarország – mondta Orbán Viktor.


Az erkölcsi rend hétköznapi dolgokból áll össze, aminek része az is, hogy a kormányfő igazat mond; erre a rendre épül a bizalom, ami nélkül nem képes emberi közösség fennmaradni. A válságok addig biztonsággal kezelhetők, amíg az alapvető erkölcsi rend fel nem borul – mondta. Sólyom Lászlóra hivatkozva Orbán közölte: erkölcsi válságot idézett elő a ma még papíron hivatalban lévő miniszterelnök. Szomorú, hogy az MSZP frakciója a hazug, esküjét megszegő politikus mögé felsorakozott, ezzel magukra vállalva letörölhetetlenül a hazugságot.


Az emberek nem hallgatnak majd a miniszterelnökre, aminek beláthatatlanok a következményei: zuhanhat a forint és összeomlik a gazdaság. Az MSZP feláldozta az országot egy bukott politikusért. A normális állapotot csak úgy lehet helyreállítani, hogy aki azt felborította, távozik. Ez a választók akarata, ezzel száll szembe a kormányfő, és az MSZP, akik ezért szembeszállnak a történelem szelével – közölte a szónok.


Az MSZP másodszror áldozza fel az országot. A magasabb adóval, receptdíjjal a miniszterelnök hatalomban maradásának árát fizetik majd meg a magyarok. Megnyugvás és stabilitás akkor lesz, ha nekünk sikerül tiszta lapot nyitnunk: helyreállítjuk az erkölcsi rendet. Le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a négyévenkénti választásokkal minden problémát meg lehet oldani. A tiszta lap nem vörös, nem narancssárga, hanem fehér – fogalmazott a pártelnök.


Nem fogadhatjuk el, hogy minden úgy folytatódjék, ahogy eddig: nem viselhetjük el, hogy a számszerű többség mögé bújva hazudjanak. Ezért arra bíztatjuk Önöket, hogy álljanak ki, minden nap délután 5 és 6 óra között, az ellenzéki képviselőkkel együtt. Holnap Áder János áll ki, álljunk ki minden nap, még akkor is, ha ez nehéz és hosszú lehet – mondta Orbán Viktor.

„Itt leszünk” – skandálja a tömeg.


Már a politikusoknak is személyes példával kell segíteniük az erkölcsi rend helyreállítását, ezért útjára indítjuk az „Igen, Magyarország” chartát, amely szerint a kormányfő és a kormányzó pártok nemet mondtak képviselői esküjükre, az elnök szavaira, végső soron a magyar népre. A megoldásnak az igenek mentén kel épülnie, ezért a charta aláírói igent mondanak minden magyar emberre és a nemzet egységére. Így minden politikusnak kötelessége lesz, hogy mindenkit képviseljen, ne csak azokat, akik rájuk szavaztak; ezek után reformok csak közmegegyezéssel születhetnek.


Az Igen Magyarország charta pontjait ismertetve Orbán elmondta: igent mondunk a nemzeti vagyon és az igazság védelmére is, hogy az emberek az igazság ismeretében dönthessenek.
Igent mondunk az elnöki méltóságra és a betartott esküre; amely politikusok ezt nem tartják be, azokat kiközösítjük magunk közül.
Igent mondunk a felelősségre és a számonkérésre; felelősségre fogjuk vonni azokat, akik válságba sodorják az országot.
Igent mondunk a magyarok alkotmányos jogaira – a magyarok tehessenek meg mindent érdekeik védelmében.
Igent mondunk a választók akaratára; az ország stabilitása érdekében nem követelünk előrehozott választásokat, de követeljük, hogy a kormányzó pártok állítsanak új miniszterelnököt és hiteles szakértői kormányt az ország élére.

Felszólítunk minden politikust, aki önkormányzati vagy parlamenti tisztséget visel, hogy csatlakozzon a chartához – mondta Orbán.
Az ellenzék vezetője bezéde végén azt mondta: „Nézzenek szét! Ki tudhatna ilyen erőnek ellenállni?” Békés demonstrációra szólítva, beszédét Orbán Viktor a szokásos „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” felkiáltással zárta.


17.24


A Fidesz-frakció és a KDNP-frakció együtt, Keresztes Ildikó dalára érkezik a térre.


Az MTI tudósítása szerint mintegy 80 ezren vannak a téren. Orbán Viktor bejelentette: a Fidesz parlamenti képviselői minden nap délután 5 és 6 óra között a téren lesznek. Szombaton elsőként Áder János beszél majd.


17.23


A Nagy Imre-szobornál egész komoly piac alakult ki. Elkúrtad, te böszme!-feliratú pólót 1500 forint, sípot 300-ért, zászlót 1500-6000 között lehet vásárolni, mérettől függően. Pattogatott kukoricát vagy perecet kétszázért, hot-dogot 350-ért lehet venni.


17.20


Rákay Philip felszólítja a tömeget, hogy készítsék elő a vekkereket, mert hamarosan szükség lesz rá, majd Debreczeni József Gyurcsány Ferencről szóló könyvből idézi a 2002-es kampány egyes elemeit. Így az emlékezetes Kövér-beszédre épített fondorlatos szocialista PR kampányt.

17.18

Jakab István, a Magosz elnöke, fideszes képviselője elmondta, hogy a téren itt vannak a gazdák is. „Lejárt a haladék, kitelt a becsület!”- mondta. Mint mondta, az elmúlt négy esztendőben a gazdák végig érzeték, hogy hazudnak és nemcsak a pénzüket, a lehetőségüket, a jövőjüket veszítették el. A gazdák ma kivonulnak az utakra, egyértelművé téve ezzel a kormány számára: fejezzék be a hazudozás és fejezzék be a kormányzást! – mondta Jakab.
Keressen más polgári foglalkozást Gyurcsány! Börtönbe, börtönbe – skandálja a tömeg.

A kormány az utolsó akciójára készül Jakab szerint: a magyar termőföldre fáj a foguk. Nem hagyjuk, nem hagyjuk! – skandálja a tömeg.

Jakab Istvánnak a Figyelőnet megfigyelése szerint a felszólalás alatt nem mozog a szeme.

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok! Hajrá gazdák! – köszön el Jakab.

17.03

Gergely Éva énelki az “Én édes angyalom” című dalt.

17.01


Rákay Philip köszöntötte a HírTv nézőit, mire a tömeg “HírTv, HírTv” skandálásba kezdett. Miután a műsorvezető azt mondta, hogy a hatalom be akarja záratni a televíziót, a tömeg azt kiabálta: “Nem hagyjuk, nem hagyjuk!”.


16.49


2006 október 6. gyásznap, a megcsúfolt demokrácia gyásznapja – mondta Balogh Zoltán református lelkész, a Fidesz országgyűlési képviselője. Ide a Kossuth térre mégis ünnepelni jöttünk: ha ennyi jó ember egy akarattal, békés szándékkal összejön, az ünnep – mondta. A szónok közölte: nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat, ragaszkodunk demokratikus alapjogainkhoz, a véleménnyilvánításhoz.


A lelkész szerint az önkormányzati választásokon aratott győzelem üzenete az, hogy ragaszkodni kell saját eszményeinkhez, céljainkhoz, mert aki egy-két vereség után távozik, az veszít.


Hamis módszerekkel igaz ügyet szolgálni nem lehet, a cél sosem szentesíti az eszközt; ha ez megtörténhet, akkor akár elszabadulhat a pokol – mondta. „Nem hagyjuk!” – skandálta a tömeg. A szónok szerint meg kell védeni a rendőri erőszak áldozatainak és a cserbenhagyott rendőrök jogát, míg a bűnösöknek tisztességes eljárás során bűnhődniük kell.


Balogh Zoltán ígérte: mandátumát csak addig tartja meg, amíg a hazugság elleni harcnak a magyar Országgyűlésben értelmét látja. Azt kérte a tömegtől: ne szidják a politikusokat, legalábbis ne mindegyiket, mert vannak közöttük önös érdekek nélkül politizálók is.


16.40

A műsorvezető a Csík zenekarral közösen az aradi vértanúkra emlékezik.
A tér Alkotmány utcai része teljesen megtelt, egy tűt nam lehetne leejteni. Nagyjából 40 ezerre lehet becsülni a tömeget. A Szalay utca, illetve a metró felőli részen viszont tudósítóink szerint vannak még üres területek. A téren feltűnt Csurka István két izmos barátjával, egyelőre nem nagyon vettek róluk tudomást az emberek.

16.38

Rákay Philip emlékezteti a tömeget, hogy egy órája a parlamentben a bizalmi szavazáson megerősítették Gyurcsány Ferencet. (Hangos füttyögés.) Majd Gulyás Dénes operaénekes, fideszes képviselő (aki, mint Rákay mondta, nemmel szavazott) a tömeggel együtt elénekli a Himnuszt.

16.10


10-12 ezren lehetnek, de még sokan jönnek. A környező utcák le vannak zárva. Rákay Philip szerint „annyian vannak a téren, hogy még Juhász Besúgó Ferenc sem tudná megszámolni.” Szeretettel köszönti a HírTv-t, a balliberális sajtónak viszont azt üzeni, hogy nézzen önmagába. Van, aki harsonát hozott, néhányan mutogatják a vekkerüket is. A műsorvezető mindenkit békés demonstrációra kér, mert a ribillió szerinte csak Gyurcsány Ferenc érdeke. A demonstráció a Csík zenekar kiskunsági verbunkosával kezdődött. Több helyen óriás kivetítőt állítottak fel.

16.00


A nagygyűlésre lassan telik a tér. A tömeg “Hazaáruló!” és “Veszen a kormány!”-skandálással követeli a kabinet tvozását.


A nagygyűlést Rákay Philip nyitotta meg, először népzenei programot hallhatnak az egybegyültek.


15.45


Lassan megtelik a Kossuth tér Parlament előtti része. A tömeg magyar zászlókat, Árpád-sávos zászlókat és jobbikos zászlókat lenget, a térre egyre több csoport érkezik.


15.40


A Dohány-utcai zsinaógógánál három autóbusznyi és két teherautónyi rendőr áll tudósítónk jentése szerint. A Dohány utcát és a Wesselényi utcát lezárták a forgalom elől. A Wesselényi utca, a Dohány utca és a Károly körút kereszteződésében rendőrségi vízágyú áll, valamint egy kamerával felszerelt rendőrségi megfigyelő kisbusz látható.


Háromnegyed órával a Gyurcsány Ferenc saját maga ellen kezdeményezett bizalmi szavazása lezárását követően a parlament előtt megkezdődik a legnagyobb ellenzéki párt nagygyűlése, amelyen a kormányfő és a kormány menesztését követelik.

Orbán Viktor hétfőn 72 órás határidőt szabott a szocialista pártnak arra, hogy határozott lépést tegyen a kormányfő leváltására. Miután ilyen lépést nem tett a kormánypárt, Orbán csütörtökön bejelentette, hogy a Fidesz megtartja a Kossuth térre tervezett nagygyűlését.

A Kossuth téri tüntetésről szólva a Fidesz elnöke kijelentette, péntek 16 órára várják a demokráciát és szabadságot szerető embereket, pártállástól függetlenül a Kossuth térre. A rendezvény nagyjából 18 óráig tart. Orbán október 6-ra való tekinettel arra kérte az embereket, hogy mindenki hozzon magával egy nemzeti lobogót, egy mécsest, és egy hangos vekkert, utóbbit azért, hogy „jelezzék a gyűlés fenyegető jellegét.”

Kérdésre válaszolva Orbán kijelentette a Kossuth téren fog kiderülni, hogy mikor, hányszor, és hol lesznek a tüntetéssorozat további állomásai. Mint mondta, hosszú menetrenddel rendelkeznek, október 23. pedig közel van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik