Belföld

Lamperth-felvételek: rovót kapott a Krónika vezetője

Írásbeli figyelmeztetést kapott a másfél hete közzétett, a szocialista párt zárt választmányi ülésén elhangzott Lamperth Mónika-beszéd nyilvánosságra hozatala kapcsán a Magyar Rádió Kossuth adójának főszerkesztőjétől a Krónika szerkesztőségvezetője – értesült szerdán intézményi forrásból az MTI.

Az információ szerint Kresz Lászlót a dokumentumban foglaltak szerint amiatt figyelmeztette Kerényi György, hogy a műsor adásba kerülése előtt nem kínáltak lehetőséget a bejátszott anyag kommentálására a politikusnak, valamint nem tájékoztatták az adófőszerkesztőt az ügyről.

ORTT-vizsgálat indult

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) múlt héten rendelt el hatósági ellenőrzést a Magyar Rádió (MR) vasárnap és kedd között sugárzott hír- és politikai műsorait illetően Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter beszédének közreadása miatt.

Az ORTT ellenőrzésének különösen arra kell kiterjednie, hogy a médium eleget tett-e az átfogó, elfogulatlan, hiteles és pontos tájékoztatás követelményének, amely a médiatörvény szerint a közszolgálati műsorszolgáltatókra vonatkozik.


Az MR két hete tett közzé részleteket a szocialista párt országos választmányának szombati ülésén elhangzottakból. A múlt héten pedig lemondott a testületben betöltött pozíciójáról az a szocialista politikus, aki bekísérte a terembe a riportert. A hétvégén pedig kizárták a pártból is.

Dicséret és jutalom

A történtek sajtóetikai vonatkozásaival kapcsolatos kérdésre Sztankóczy András, az MR Aktuális szerkesztőségének vezetője úgy nyilatkozott: „az újságíró természetesen dicséretet és jutalmat kap”; a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Újságírók Közössége elnöke pedig nem talált kivetnivalót az eljárásban.


„A közléssel egyetértek, az ellenkezője lett volna manipuláció” – nyilatkozta kérdésre válaszolva egy hétfő délutáni online interjúban a Magyar Rádió elnöke; Such György az interjújában arra is kitért, hogy az ügyben ugyan „kapott telefonokat”, de „politikai presszió” nem érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik