Élő Nagyvilág

Medvegyev: Moszkvának atomfegyvert kell bevetnie, ha sikeres lesz az ukrán ellentámadás

Dmitrij Asztahov
Dmitrij Asztahov
Közvetítésünk az ukrán-orosz háborúról.
  • Putyin szerint Oroszország tárgyalna a békéről, csak egy apró feltétel volna
  • AP: Szaúd-Arábiában tarthatnak békekonferenciát, az USA ott lesz, az oroszokat nem hívják meg
  • Moszkvai polgármester: dróntámadás érte a várost
  • A Wagner alighanem visszaadta a teljes nehézfegyverzetét a rendes orosz hadseregnek
  • Angolul és magyarul is üzent Szijjártónak a szlovák külügyminiszter
  • Minisztériumi irodákat céloztak Moszkvában az ukrán drónok
  • Legalább három halottja van az ukrán városok elleni szombati orosz rakétatámadásoknak

A szombati eseményeket tartalmazó közvetítésünket itt találja.

Menczer Tamás: A szlovák miniszternek rossz a memóriája, vagy hazudik

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán a szlovák külügyminiszter Twitter-posztjára reagált. Miroslav Wlachovsky Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek üzenve azt írta a Twitteren, nem emlékszik olyan vitára, amikor azt mondták, hogy az orosz-ukrán háború még négy évig fog tartani. “A háború akár holnap befejeződhet. Nem az EU a probléma, hanem Oroszország az” – hangoztatta a szlovák miniszter.

Menczer Tamás válaszában úgy fogalmazott, “Wlachovsky miniszter úrnak vagy rossz a rövid távú memóriája – és ez a jóindulatú feltételezés – vagy hazudik”.

Az EU-s külügyminiszterek a legutóbbi tanácskozáson azt a javaslatot vitatták meg, amely szerint a következő négy évben évente ötmilliárd eurót kellene költeni arra, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat finanszírozzák – idézte fel az államtitkár, megjegyezve, hogy a szlovák külügyminiszter a javaslatot nem ellenezte. „De ha a következő négy évben nem lesz háború, miért kellene fegyverszállítmányokat finanszírozni? – kérdezte Menczer Tamás.”

Zelenszkij: Elkerülhetetlen, hogy a háború átterjedjen Oroszországra

Elkerülhetetlennek és igazságosnak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi videóüzenetében azt, hogy a háború fokozatosan átterjedjen Oroszország területére – írja az MTI.

Az orosz agresszió kudarcot vallott a csatatéren. Ma van az 522. napja annak, hogy folytatódik az úgynevezett különleges hadművelet, amelyre az orosz vezetés egy-két hetet adott. Ukrajna egyre erősebb. A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, jelképes központjaira és katonai bázisaira, és ez elkerülhetetlen, természetes és abszolút igazságos folyamat

– hangoztatta az államfő.

Az elnök ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy “az idei télen az orosz terroristák még csapásokat mérhetnek energetikai és más létfontosságú ukrajnai létesítményekre”. “Nagyon fontos ezért, hogy a helyi önkormányzatok országszerte már most, vagyis a nyár alatt és szeptemberben a lehető legaktívabbak legyenek mindenben, amit az év hideg hónapjai előtt meg kell tenni” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Volt orosz elnök: Moszkvának atomfegyvert kell bevetnie, ha sikeres lesz az ukrán ellentámadás

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök arról beszélt vasárnap, hogy Moszkvának atomfegyvert kell bevetnie, ha sikeres lesz az ukrán ellentámadás – tudósít a Reuters.

Medvegyev, aki a Vlagyimir Putyin elnök által vezetett testület, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, nem először beszélt a nukleáris lehetőségről. Telegram-oldalán most arról írt, hogyha

a NATO által támogatott ellentámadás sikeres lenne, ezzel elvesztenénk az ország egy részét. Akkor az orosz elnök rendeletének szabályai szerint nukleáris fegyver bevetésére kényszerülnénk. Nincs más opció.

Ez azt is jelenti a volt orosz elnök szerint, hogy „ellenségeinknek imádkozniuk kell harcosaink sikeréért.”

Elemzők korábban arról írtak, hogy Medvegyev szélsőséges kijelentései azt a célt szolgálják, hogy eltántorítsák a nyugati országokat attól, hogy továbbra is fegyverekkel támogassák Ukrajnát.

Ferenc pápa a gabonaszállítás újraindítását sürgette, Putyinékhoz fordul

A háború mindent elpusztít, a gabonát is – hangoztatta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, mellyel Oroszországtól a gabonaszállítás helyreállítását szorgalmazta a Fekete-tengeren keresztül.

Kijelentette, a háború mindent elpusztít, a gabonát is, ami “Isten elleni súlyos sértés, mivel a gabona Isten ajándéka az emberiség éhségének csillapítására”.  A katolikus egyházfő hozzátette, a gabona nélkül éhező több millió férfi és nő kiáltása elér egészen a mennyekig.

Ferenc pápa azt mondta, az Oroszországi Föderáció hatóságaihoz fordul annak érdekében, hogy álljon helyre a fekete-tengeri kezdeményezés, vagyis a korábbi gabonamegállapodás, és a gabona szállítása biztonságos legyen.  Oroszország júliusban nem hosszabbította meg a lejáró megállapodást, amely a fekete-tengeri gabonaszállítmányok biztosítására vonatkozott.

(MTI)

Legalább három halottja van az ukrán városok elleni szombati orosz rakétatámadásoknak

Rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Zaporizzsja városát, legalább ketten meghaltak, egy ember megsebesült – közölte a zaporizzsjai városi tanács titkára. Anatolij Kurjev elmondta, a becsapódás során egy oktatási intézmény, egy bolt és egy emeletes épület rongálódott meg.

Az északkeleti Szumi körzetéből szintén orosz rakétatámadást jelentettek, a helyi hatóságok szerint a támadásban egy ember életét vesztette.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség jelentése szerint az utóbbi 24 órában támadás érte Herszon és Harkiv megyét is, többen megsebesültek és anyagi károk is keletkeztek, pontos számokat azonban nem közöltek.

Minisztériumi irodákat céloztak Moszkvában az ukrán drónok

Az ukrán drónok által eltalált moszkvai felhőkarcolóban több minisztériumnak is irodája volt – erről is a Napunk ír a The Insiderre hivatkozva. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán drónok nem érték el a céljukat, és csak azután zuhantak az épületekre, miután leszedték őket: egyet lelőtt a légvédelem, a másik kettőt a közlés szerint „az elektromos hadviselés eszközeivel” hatástalanították. Ezek zuhantak az épületekre.

Angolul és magyarul is üzent Szijjártónak a szlovák külügyminiszter

A Denník N magyar kiadása, a pozsonyi Napunk figyelt fel Miroslav Wlachovský, a szlovák ügyvezető kormány külügyminisztere tweetjére.

Kedves Péter, kérlek, ne mondd meg, hogy mások mit gondolnak, mielőtt megkérdeznéd őket!

– írta. Wlachovský egy videóra reagált, melyben magyar kollégája, Szijjártó Péter azt állítja, hogy az EU szerint az orosz-ukrán háború még négy évig folytatódni fog. „Én nem emlékszem olyan vitára, ahol azt mondtuk volna, a háború még négy évig folytatódik” – írta Wlachovský, azzal, hogy a háború akár holnap véget érhet.

A szlovák külügyminiszter szerint a probléma nem az EU, hanem Oroszország. „Ruszkik haza! Legyen béke! 1956” – zárta magyarul az egyébként angol nyelvű bejegyzést Wlachovský.

A Wagner alighanem visszaadta a teljes nehézfegyverzetét a rendes orosz hadseregnek

A Guardian szemlézi a brit hadügyminisztérium szokásos napi jelentését az Ukrajnában zajló háború kapcsán. Eszerint július 19-ei műholdfelvételeken mintegy 300 sátrat és 200 járművet számoltak meg a Wagner hadvállalat új, fehéroroszországi telepén. Ezek többsége azonban teherautó és kisbusz, csupán kevés páncélozott harcjárművet szerepeltet a jelentés, amely hozzáteszi: nem tiszta, mi történt a csoport Ukrajnában is használt nehézfegyverzetével, de lehetséges, hogy vissza kellett szolgáltatniuk ezeket a rendes orosz hadseregnek. Az elemzés így zárul:

A csoport jövőbeli harcképessége azon múlik, tudnak-e ismét ilyen eszközöket szerezni, és olyan elengedhetetlen kapacitásokat kiépíteni, mint a légi szállítási.

Moszkvai polgármester: dróntámadás érte a várost

Ismét ukrán dróntámadás érte Moszkvát vasárnapra virradóra – jelentette be Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Telegramon az MTI tudósítása szerint. Hatósági források szerint a támadás során egy ember megsebesült, az orosz főváros körüli négy repülőtér egyikén, Vnukovón pedig ideiglenesen felfüggesztették a forgalmat, emellett egy időre minden légi forgalmat leállította Moszkva fölött.

Az orosz védelmi minisztérium „a kijevi rezsim terroristacselekményének” nevezte az akciót, hozzátéve, hogy a támadásban három drónt vetettek be. Az egyiket Moszkva mellett semmisítette meg a légvédelem, a másik kettő pedig lezuhant magától, kisebb károkat okozva az épületekben. Szobjanyin arról tájékoztatott, hogy két épület homlokzata sérült meg.

AP: Szaúd-Arábiában tarthatnak békekonferenciát, az USA ott lesz, az oroszokat nem hívják meg

A Guardian számol be a The Associated Press (AP) értesüléséről, amely szerint augusztus elején Szaúd-Arábiában, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában tartanak békekonferenciát, amelynek célja a tárgyalások megkezdésének elérése lesz. A névtelen, bennfentes forrásra hivatkozó értesülést egyelőre sem a királyság, sem Ukrajna nem erősítette meg, és más módon sem reagáltak a hírügynökségnek.

A terv szerint Ukrajna mellett Brazília, India és Dél-Afrika is részt venne a kongresszuson, ahova az USA egy magas rangú képviselőjét is várják. A szervezést Kijevből koordinálják, Oroszország nincs a meghívottak között az informátor szerint.

Az eseményt először a The Wall Street Journal szellőztette meg, ők a részvételüket tervező diplomatákra hivatkozva augusztus 5-6-át jelölték meg potenciális dátumként.

Putyin szerint Oroszország tárgyalna a békéről, csak egy apró feltétel volna

Egy afrikai-kínai kezdeményezés lehetne az orosz-ukrán béke alapja: erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök Szentpéterváron, miután afrikai vezetőkkel találkozott. Azt is hozzátette, nehéz tűzszünetet bevezetni úgy, hogy az ukrán hadsereg támadásban van – minderről a BBC ír.

Korábban Ukrajna és Oroszország is feltételeket szabott a béketárgyalások megkezdéséhez. Ukrajna 1991-es határainak helyreállítását követeli, míg Moszkva szerint szomszédjának el kell fogadnia „az új területi realitásokat”.

A szombaton késő este tartott sajtótájékoztatón Putyin azt is elmondta, nincsenek arra vonatkozó terveik, hogy a közeljövőben fokozzák az aktivitásukat a fronton, és megvédte a közelmúltbeli bebörtönzéseket, mondván vannak, akik belülről ártanak Oroszországnak.

Olvasói sztorik