Tudomány

Óriási füstfelhő érte el Európát

shomos uddin / Getty Images
shomos uddin / Getty Images

Szakértők szerint az idei lehet Kanada történetének eddigi legsúlyosabb tűzszezonja. Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, a lángok hetek óta megállíthatatlanul terjednek, amelynek csillapítására már az Európai Unió is küldött tűzoltókat. Bár Kanada a világ egyik legnagyobb országa, a most porig égett 75 ezer négyzetkilométer elképesztő méretet jelent, főleg abban a tudatban, hogy még több hónap van hátra az erdőtűzszezonból.

A posztapokaliptikus látványt eredményező füst már hetekkel ezelőtt beborította Észak-Amerika keleti partvidékét, többek közt New Yorkból is látni lehetett ilyen fotókat a közösségi médiában. A füstfelhő azonban az Atlanti-óceánon át Európát is elérte, június elején Norvégiában, június 26-án pedig már az Egyesült Királyságban is felfigyeltek a jelenségre a nemzeti meteorológiai szolgálatok – írja az Euronews.

Az előrejelzések szerint a hét hátralévő részében a füst a légkör felsőbb rétegeiben marad majd Európa felett. Ez alapvetően jó hír, ám mivel a füst magasan van, hosszabb ideig is képes ott maradni, amely idő alatt komoly távolságot tehet meg.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy Európában is kialakulhat-e olyan narancssárga égbolt és szennyező levegő a füst miatt, mint amit New Yorkban tapasztaltak.

Nos, a meteorológusok szerint nem. Európában a füst nem fog a levegőminőség jelentős romlásához vezetni, mivel a légkör felsőbb rétegeiben marad. Azonban a napkelték és naplementék az elkövetkező napokban lehetséges, hogy élénkebb színűek lesznek, mint általában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik