Belföld

Aláírások Schmitt Pál leváltásáért

A tagság és az elnökségi tagok csaknem kétharmada támogatja a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, Schmitt Pálnak a leváltására indított kezdeményezést.

Vass Károly, elnökségi tag a Magyar Rádió Krónika című műsorában szerdán közölte, a 110 éves testület mélypontján van: a 165 MOB tag közül eddig 102-en írták alá azt az indítványt, amely szerint a MOB elnöke és főtitkára nem lehetne országos párt elnöke, alelnöke, vagy főtitkára. A 18 tagú elnökségből írásban eddig 10-en csatlakoztak a kezdeményezéshez. Schmitt szerint a MOB a politikai nézetei miatt diszkriminatívan kíván vele szemben fellépni, márpedig a diszkrimináció legyen az faji, vallási, politikai, az olimpiai mozgalommal nem egyeztethető össze.

„Lehet hogy akaratán kívül, de Schmitt Pál kétségtelenül megtévesztette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot” – mondta az MTI érdeklődésére Gyenesei István, független országgyűlési képviselő, a MOB tagja. Schmitt Pálnak valóban magánügye, hogy milyen politikai nézetet vall, de a MOB-nak, a legpatinásabb civilszervezetnek, a magyar sport szervező erejének a megosztottsághoz vezetett első számú vezetőjének országos pártpolitikai szerepvállalása.

A kezdeményezést aláírók hangsúlyozták, a NOB és a MOB alapszabálya egyaránt tiltja a pártpolitikai tevékenységet. Azzal érvelnek, hogy Schmitt Pál MOB-elnök súlyosan hibázott, amikor olimpiai melegítőben pártplakáton szerepelt, pártvezetői és MOB-elnöki megnyilvánulásai összemosódtak, számos elfogadhatatlan kijelentése volt, amelyek sértették a MOB érdekeit. A kritikát megfogalmazók szerint lassan két táborra szakad a MOB, és egy-egy javaslat sorsát, vagy kritikai észrevételt, azok fogadtatását mindinkább az határozza meg, hogy melyik tábor képviselője terjesztette elő. Úgy vélik, a MOB jelenlegi elnöke a sokirányú kötelezettségvállalása következtében nem tudja a MOB érdekeit a korábbiakhoz hasonló hatékonysággal képviselni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik