Belföld

Katona hiányolja a klímát a Combinókról

Szauna hőmérséklet van az új Combino villamosokon; a vonatkozó rendelet szerint állatokat nem lehetne szállítani ezeken a járműveken - mondta Katona Kálmán, az MDF főpolgármester-jelöltje pénteken Budapesten az Oktogonon tartott sajtótájékoztatón.

Az MDF-es politikus pénteken az egyik kiállított tehén-szobor előtt úgy fogalmazott: “ez a szép magyar tarka tehén, ha élne, akkor nem lehetne a Combinón utaztatni. Minket, budapestieket lehet”. Elmondta, hogy az előző napon kollégájával utazgattak a Combinón és az utastérben 39 és 41 fok közötti hőmérsékletet mértek.

Varga Pál klinikai állatorvos az újságíróknak fölhívta a figyelmét arra, hogy a vonatkozó rendelet kimondja: az élő állatokat csak megfelelő hőmérsékleti viszonyok mellett, 5 és 30 fok között lehet szállítani, ettől maximum 5 fokkal lehet felfelé eltérni. Katona Kálmán hangsúlyozta, hogy ezek az állapotok azért alakulhattak ki a mostani kánikulában, mert a villamosokon nincs légkondicionálás.

Lakos Imre, a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottsága szabaddemokrata elnöke elmondta: a villamosok közbeszerzésekor a műszaki tartalom meghatározásánál vizsgálták a szakemberek: szükséges-e, lehetséges-e a légkondicionálás. Erre természetesen lett volna lehetőség – tette hozzá a politikus – ám a szakemberek úgy vélték, ezen a vonalon, ahol rövid szakaszok után sűrűn követik egymást a megállók és nyílnak az ajtók, nem érdemes a hűtést üzemeltetni.

A várospolitikus elmondta: a Városüzemeltetési Bizottság – amelynek tagja Katona Kálmán is – vizsgálta ezt a kérdést és egyetértett a szakértői javaslattal. Hangsúlyozta: a villamosok beszerzési árához viszonyítva a légkondicionálás beszerelése nem jelentett volna jelentős többletkiadást, így a döntés nem árkérdés volt. Akkor Katona Kálmán is egyetértett azzal, hogy nem érdemes, nem hatékony dolog légkondit beszerelni – tette hozzá Lakos, aki úgy vélte, most önkormányzati kampány van és ezért került napirendre ez az dolog.

Képünkön Katona Kálmán, az MDF alelnöke, budapesti főpolgármester-jelölt éppen kerékpáron érkezik az Oktogonon az egyik kiállított tehénszobor előtt tartott sajtótájékoztatóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik