Belföld

MSZP: csődhöz vezet a Fidesz-program

A Fidesz választási programja összeroppantaná a magyar gazdaságot, az a szociális bizonytalanság és az igazságtalanságnak programja – mondta Gál J. Zoltán, az MSZP kampányának kommunikációs vezetője vasárnap Budapesten, a Fidesz kongresszusán elhangzottakra reagálva.

Az első számítások után “azt tudjuk mondani, hogy ez a magyar gazdaság megroppantásának programja. Egyetlen évben körülbelül 1554 milliárd forintot venne ki a közös kasszából” – fogalmazott a politikus a szocialista polgármesterek találkozója után újságíróknak.


Hozzátette: négy év alatt ez hatezer milliárd forint lenne; ez akkora összeg, hogy azt a magyar költségvetés nem bírná el. Gál J. Zoltán szerint a Fidesz programja egy évben 6,7 százalékkal növelné a költségvetés hiányát, ami azonnali hatállyal megfosztaná Magyarországot az európai uniós fejlesztési forrásoktól, vagyis tízezer milliárd forinttól.


Mint mondta, a program emellett a szociális bizonytalanság programja is, mert egy évben 650 milliárd forintot venne ki a nyugdíj- és az egészségügyi kasszából.


Szavai szerint ez a program, az adócsökkentési javaslatok miatt, az igazságtalanság programja is. Kifejtette: a Matolcsy György-féle javaslatnak a bérből és fizetésből élők hatvan százaléka vesztese lenne; a havi ötszázezer forint felett keresőknek 73 ezer forint, a havi egymillió forint felett keresőknek 163 ezer forint pluszt biztosítana.


Gál J. Zoltán hangsúlyozta: a programot ellenzik, véleményük szerint az nem jó Magyarországnak, a felelős program a szocialisták Új Magyarország programja. Az MSZP-kampány kommunikációs vezetője a Fidesz elnökének beszédét értékelve azt mondta: Orbán Viktor egy nagyon feszült, ideges és személyeskedő hangvételű beszédet mondott.


A szocialista politikus meggondolatlannak nevezte azt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentése után egy nappal a Fidesz elnöke is április másodikára hívta utcára a híveit. “Bízunk benne, hogy nem csatát akar, hanem ő is abban érdekelt, hogy nyugodt, higgadt módon meg tudjuk őrizni Budapest nyugalmát április másodikán is, amikor a szocialisták a köztársaság barátait hívták egy nyugodt, higgadt, zenés rendezvényre”.


Az MTI kérdésére elmondta: az MSZP a köztársaság barátait az Andrássy útra várja. Gál J. Zoltán szerint leleplező volt az, amit Mikola István kormányfőhelyettes-jelölt mondott, vagyis, hogy elvárja a Fidesz-kormány majdani külügyminiszterétől, hogy szavazati jogot adjon a határon túli magyaroknak. Hozzátette: ez alapján kijelenthető, hogy a Fidesz számára a nemzeti kérdés szavazatvásárlásról szól.


Ironikusan megjegyezte, a Fidesz “Hajrá, Magyarország!” programja címéből adódó szereposztást a szocialista párt szívesen fogadja: “a Fidesz szurkol, az MSZP pedig meg fogja csinálni az új Magyarországot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik