Belföld

Hiller: Gyurcsány kormánya a legsikeresebb

A rendszerváltás utáni legsikeresebb magyar kormány a jelenlegi – állítja Hiller István. Szerinte megbukik a Fidesz mosolykampánya.

A rendszerváltás utáni Magyarország legsikeresebb nemzeti érdekérvényesítő kormánya a Gyurcsány Ferenc vezette kabinet – mondta Hiller István, az MSZP elnöke vasárnap Budapesten, a szocialista polgármesterek találkozóján.


Az a nemzeti politika és a nemzeti érdekérvényesítés, ha valaki elmegy Brüsszelbe, és onnan a reméltnél jobb uniós költségvetési támogatást ér el Magyarország számára, majd eléri, hogy tizennégy év után az orosz elnök eljöjjön Magyarországra és előnyös üzleti ajánlatokat tegyen – hangsúlyozta a szocialista politikus.


Hiller István azt mondta: nem engedhetjük, hogy egy politikus kijelölje, ki a jó magyar és ki a rossz, ki a hazafi és ki nem, csak azért, mert az ő véleményével egyetért.


“Annyiszor megismertük ezt már a magyar történelemben: kurucok és labancok, népiesek és urbánusok, és azt hittük, hogy már vége. És akkor egyszer csak hallottuk: vannak polgárok és vannak szocialisták” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Magyarország ennél sokszínűbb.


Hiller István elmondta: április másodikán Budapestre várják a köztársaság barátait, hitet tenni, kiállni a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás, vagyis a köztársaság mellett. A gyulai “feketelistából kiderül, hogy riválisunk lajstromozza, számon tartja és figyeli a magyar választókat” – közölte a politikus annak kapcsán, hogy egy gyulai kistérségi menedzser számítógépén a város választóiról több mint nyolcezer adatot találtak.


SZ-E-B


Hozzátette: nem akarjuk, hogy Magyarországból “sz”, “e”, “b” ország legyen, utalva arra, hogy az adatbázisban ilyen betűkkel jelölték a szimpatizánsokat, az ellenfeleket és a bizonytalanokat.
A pártelnök a Fidesz új plakátjai kapcsán azt mondta: a depressziókampány bukása hitelteleníti “a mosolyoffenzívát”. “Ahogy megbukott a depressziókampány, úgy nem lehet sikeres ez sem, mert Magyarország nem a jégtáblák és a hőség között él. Nem arról van szó, hogy az egyik pillanatban minden rossz és kilátástalan, a másik pillanatban pedig már minden csodálatos” – fogalmazott.


Hiller István elmondta: a szocialisták Új Magyarország programja az első olyan választási program Magyarországon, amely régiókra, megyékre lebontva határozza meg egy párt programját. Hozzátette: a program lehetőséget ad arra, hogy az EU-tagság kínálta előnyt készpénzre váltsuk. Szerinte a tavaszi választások tétje a nyugalom vagy a ribillió, és a nyugalmat az MSZP képviseli.


Befektetésekre van szüség


A közlekedés és a szakképzés áll az Új Magyarország program középpontjában, ehhez pedig beruházásokra, befektetésekre van szükség – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Budapesten. “Ehhez pedig pénz kell, a pénzről nem lemondani kell, a pénzt gyarapítani kell, és be kell fektetni, mert elkölteni mindenki tudja. Én nem elkölteni szeretném a pénzt, hanem befektetni, az elköltéshez elegendő közepesen képzett jogász is” – fogalmazott az MSZP miniszterelnök-jelöltje.


Gyurcsány Ferenc beszéde végén arra kérte hallgatóságát, lássák el kézjegyükkel a pulpituson elhelyezett Új Magyarország feliratú országtérképet, azt jelezve, hogy mintegy szimbolikusan megállapodtak erről a programról a választókkal.


Utalt


Beszédében a szocialista politikus – név említése nélkül – többször utalt Orbán Viktorra. Gyurcsány Ferenc jó néhány alkalommal hangsúlyozta, hogy az ország jövőjét a beruházásokban és a befektetésekben látja, ugyanakkor sokszor megemlítette, hogy a társadalombiztosítási járulék csökkentése semmit sem old meg, és nem teremt új munkahelyeket.


“Aki az adó- és tb-járulék radikális csökkentésében látja Magyarország jövőjét, az azért gondolhatja ezt, mert soha életében még egy percet nem dolgozott” – emelte ki Gyurcsány Ferenc. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje több olyan várost is felsorolt, amelyek az utóbbi években különböző beruházásokat valósítottak meg, példaként Dorogot, Ajkát és Barcsot említette. Kitért arra, hogy az Új Magyarország program az első olyan pártprogram, amely minden térségre, régióra lebontva konkrét programokat tartalmaz.


Kuruzsló


A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, nem lehet Magyarország városait, térségeit ugyanazzal a módszerrel fejleszteni. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, aki mindenre ugyanazt a gyógyszert írja fel, “az nem orvos, hanem kuruzsló”. E szavait a teremben helyet foglaló több száz polgármester és megyei közgyűlési elnök nagy tetszéssel fogadta, mire Gyurcsány Ferenc hozzátette, ezzel nem arra az emberre célzott, akit mostanában a nemzet orvosaként emlegetnek, hanem másra. Szólt arról is, hogy sok területen jelentős változásra van szükség, így mindenekelőtt csökkenteni kell a társadalmi egyenlőtlenségeket, igazságos Magyarországot kell teremteni, a közéletet tartalommal kell megtölteni, át kell alakítani az egészségügyet, modern iparra, a gazdaság és az idegenforgalom fejlesztésére, szakképzésre van szükség.
Gyurcsány Ferenc bemutatta azt a kiadványt, amely az Új Magyarország program első száz lépését tartalmazza. Kitért arra, hogy kormányon maradásuk esetén a benne foglalt intézkedésekkel folytatják a kormányzást.


Kisebb állam


Külön szólt azokról a javaslatokról, amelyek az országgyűlési képviselőkre és az államigazgatásra vonatkoznak. Gyurcsány Ferenc konkrétan megemlített egy javaslatot, amelynek értelmében az a képviselő, aki a szavazások több mint egynegyedén nem vesz részt az Országgyűlésben, elveszítené képviselői fizetésének 50 százalékát. Beszélt arról is, hogy 20 százalékkal csökkentenék az állami vezetők, illetve 12-re csökkentenék a minisztériumok számát.


A rendezvényen előtte felszólaló Hiller Istvánhoz hasonlóan Gyurcsány Ferenc is beszélt a nemzeti politika, a nemzeti érdekérvényesítés kérdéséről. Megfogalmazása szerint nemzeti érdekérvényesítés Magyarország számára okos megállapodásokkal érhető el.


A beszédek elhangzása után a teremben ülő szocialista polgármesterek is aláírták az Új Magyarország feliratú országtérképet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik