Élő Nagyvilág

Egy kétéves kislány halt meg Dnyipró bombázása közben

Vitalii Matokha / AFP
Vitalii Matokha / AFP

Júniusban még egyszer leül Törökország, Finnország és Svédország utóbbi NATO-csatlakozása ügyében

Még júniusban tárgyalóasztalhoz ülnek Törökország, Svédország és Finnország vezetői, hogy megpróbáljanak megbirkózni a Svédország NATO-csatlakozását késleltető ellenérvekkel  – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap, miután Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozott.

Törökország márciusban Finnország NATO-csatlakozási kérelmét már ratifikálta, de Svédországét – Magyarországhoz hasonlóan – továbbra is ellenzi. Törökország szerint Stockholm terroristának tartott militáns csoportok tagjainak ad menedéket. Magyarország korábban már jelezte, hogy Svédország NATO-csatlakozási kérelme elé nem gördít akadályt, de annak ratifikálását továbbra is késlelteti.

Svédország jelentős konkrét lépéseket tett Törökország aggodalmainak eloszlatására

– mondta Stoltenberg a sajtónak, amivel a skandináv állam ide kapcsolódó alkotmánymódosítására és a Törökországgal közös terrorellenes együttműködés fejlesztésére utalt.

Stoltenberg és Erdogan isztambuli találkozója épp egy héttel követi a törökországi elnökválasztás második fordulóját, amikor is Erdogan újabb ötéves mandátumot szerzett, s ezzel uralmának harmadik évtizedébe lépett.

Arra a kérdésre, milyen esélyei vannak Svédországnak a NATO-csatlakozásra a július közepén esedékes vilniusi NATO-csúcsértekezleten, Stoltenberg azt mondta: van még idő. Hozzátette: a finn, svéd és török vezetők közötti megbeszélések következő fordulójára a június 12-i héten kerül sor, de azt nem részletezte, hogy mikor. Arról, hogy ezekbe a tárgyalásokba magyar vezetőket is bevonnának-e, nem esett szó. A NATO védelmi miniszterei június 15-16-án találkoznak Brüsszelben. Oda értelemszerűen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert is elvárják.

(Reuters)

Zelenszkij: Legalább ötszáz gyerek halt meg a háború miatt

Egy kétéves kislány holttestét emelték ki a mentősök a romok alól  Dnyipróban, miután szombat este az oroszok rakétacsapást mértek a kelet-ukrajnai városra. A támadásban, mint korábban írtuk, további huszonkét ember sérült meg, közülük öten gyerekek.

Volodimir Zelenszkij vasárnap közölte: az ukrajnai orosz invázó következtében eddig legalább ötszáz gyermek veszette életét. Pontos számot azonban, mint mondta, lehetetlen mondani, mert a háborús cselekmények folyamatosan zajlanak, ráadásul az ország egyes részei orosz megszállás alatt vannak.

Az ENSZ adatai szerint eddig mintegy ezer ukrán gyermek biztosan megsebesült, és több ezret deportáltak erőszakkal Oroszországba.

Zelenszkij csütörtökön a nemzetközi gyermeknap alkalmából, azt mondta, hogy „az orosz fegyverek és a gyűlölet továbbra is nap mint nap elveszik és elpusztítják az ukrán gyermekek életét”. Hozzátette:

Sokan közülük híres tudósok, művészek, élsportolók lehettek volna, hozzájárulva Ukrajna történelméhez.

(AP)

Felajánlottak két hadifoglyot az ukránbarát orosz milíciák

Fogolycserét ajánlott az oroszoknak vasárnap az a két ukránbarát orosz milícia, melyek az oroszországi Belgorod régióban végrehajtott támadásokban is részt vettek. Bejelentésük szerint sikerült elfogniuk két orosz katonát, akiket most átadnának a regionális kormányzóval való találkozóért cserébe.

Az Oroszország Szabadsága Légió és az Orosz Önkéntes Hadtest az elmúlt napokban harci cselekményekről számolt be a régióban, miközben Kijev épp ellentámadásra készül a Kreml Ukrajnában bevetett erői ellen.

Az Oroszország Szabadsága Légió Telegram-csatornáján közzétett videóban egy magát az Orosz Önkéntes Hadtest parancsnokaként azonosító férfi azt mondta: átadja a két foglyot Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzónak, ha helyi idő szerint 17 óra előtt hajlandó találkozni a harcosokkal Novaja Tavolzsankában.

Ma tizenhét óráig van lehetőség fegyvertelenül tárgyalni, és hazavinni két olyan orosz állampolgárt – egyszerű katonákat – akiket önök és a politikai vezetésük küldött a vágóhídra

– áll a videó mellé írt közös nyilatkozatban.

Gladkov, illetve a moszkvai vezetés részéről egyelőre nem érkezett válasz.

A közzétett videóban megmutatták a két foglyot. Közülük az egyik minden bizonnyal megsérülhetett, mivel műtőasztalon ábrázolták őt.

(Reuters)

Az ukránok ledöbbentek, hogy a kijevi óvóhelyek fele még mindig nem működött

Zelenszkij ukrán elnök elrendelte az összes ukrán óvóhely felülvizsgálatát, mióta az oroszok ismét lendületesebben lövik Kijevet, és pénteken három ember meg is halt egy légitámadásban. Az ezért felelős miniszter, Olekszandr Kamishin elmondta, hogy 1078 óvóhelyet vizsgáltak meg az első napon, és ebből 359 felkészületlen, 122 pedig zárva volt, ami azt jelenti, hogy a megvizsgált óvóhelyek több mint fele egy évvel a háború kezdete után is működésképtelen volt.

Döbbenten láttam, hogy csak a fele van nyitva és áll készen.

– mondta Kamishin a vizsgálat után.

Még mindig lövik az ukránok Belgorodot

Vasárnap hajnalra két ember halt meg, és gyerekek százait menekítették ki Belgorodból, miután az ukrán erők továbbra is lőtték a települést, közölte a régió kormányzója, Vjacseszláv Gladkov. Azt is elmondta, hogy négyezer embert telepítettek ki ideiglenesen. Belgorod majdnem közvetlenül az ukrán határon fekszik, Harkivtól északra, de ez nem az oroszok által frissen elfoglalt területek egyike, hanem hagyományosan orosz terület.

61 ember kért tartózkodási jogot Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 6585-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6845-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – jelezték.

Vonattal 49 ember – köztük 21 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

(MTI)

Egy kétéves lány meghalt Dnyiproban egy orosz légicsapás után

22 ember megsérült és egy kétéves kislány meghalt, miután Oroszország légicsapást mért Dnyipro városára. A rakéták részben leromboltak két kétemeletes lakóépületet és 10 házat, valamint egy boltot és egy gázvezetéket is megrongáltak. A 22 sérültből öten gyerekek.

Lelőttek az oroszok egy drónt a Krím felett

Dzsankoj felett lőttek le az oroszok egy drónt, közölte Oleg Hrucskov, a térség oroszok által kinevezett tanácsadója. Az éjszaka a Telegramon azt posztolták, hogy több lakóház ablaka is megsérült, de más kár nincs. Oroszországnak a város mellett van egy katonai bázisa is, sőt, a környék szinte egybefüggően katonai felhasználásra van beépítve, és a Krímen ez a legnagyobb bázis.

Kijevet próbálták lőni az éjjel

Az ukrán főváros katonai vezetése közölte, hogy az éjjel a védelmi rendszerek minden olyan rakétát és drónt leszedtek, amelyekkel Kijevet akarták lőni az oroszok. A vezetés úgy tudja, egyetlen rakéta sem találta el a fővárost, közölte Szerhij Popko.

A légvédelem minden a város felé tartó lövedéket elpusztított.

– tette hozzá.

Egyész Ukrajnában légiriadó volt az éjjel három órán keresztül.

Olvasói sztorik