Belföld

Fodor drukkol az MDF-nek

Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint az SZDSZ csak a jövőre nézve foglalkozhat azzal, hogy minden irányban nyitott párt legyen, rövid távon csak az MSZP-vel kötött koalícióban tud gondolkodni, mivel Magyarország-képe összeegyeztethetetlen a Fideszével.

A politikus a “hiteltelenséget” látja a Fidesz legnagyobb hátrányának. Felidézte Orbán Viktor pártelnöknek az 1992-es pécsi pártkongresszuson elmondott – álláspontja szerint nagyon jó – beszédét, amely teljesen szemben áll azokkal, amit most mond. Akkor teljesen más volt a véleménye az egyházak szerepéről a politikában, a liberalizmusról, illetve a privatizációról is a szabad demokrata politikus szerint.

Fodor Gábor – mint mondta – hisz abban, hogy az ember – különösen fiatalon – változhat, véleménye szerint ilyen radikális változások után el kellene mondani a nagyközönségnek, hogy miért látja egészen máshogyan a dolgokat, mint korábban, különben az illető hiteltelenné válik.

Fodor Gábor szerint az elmúlt négy évben zökkenőmentesen tudott működni az MSZP-SZDSZ-koalíció, alkotmányos válság nélkül hajtottak végre egy miniszterelnök-váltást is. Ha ma nem Gyurcsány Ferencnek hívnák a szocialista miniszterelnök-jelöltet, akkor például Steiner Pállal nem választási esélyekről beszélgethetnének, hanem arról, hogy milyen mértékű lesz a vereségük – tette hozzá. Az SZDSZ elképzeléseiről szólva Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy választási győzelem esetén egy új koalícióban határozottabban kívánják képviselni a liberális értékeket, az olcsóbb, kisebb, hatékonyabb államot, ezen belül az egykulcsos adórendszert is.

Fodor Gábor – mint fogalmazott – „szíve mélyén” drukkol azért, hogy az MDF is bejusson a parlamentbe, de erre a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint sem lát sok esélyt. Úgy vélte, a középre tartást csak a demokrata fórum vezetése és országgyűlési frakciója képviseli, maradék szavazóbázisa inkább jobbról előzné a Fideszt. Szerinte egy konszolidált konzervatív párt nem az MDF-ből fog kinőni, hanem – veresége esetén – „hosszú, véres harcok után a maradék Fideszből”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik