Szórakozás

Lerántották a leplet az ukrán időutazó rejtélyéről, az utóbbi évtizedek legizgalmasabb teóriája oldódhatott meg

YouTube
YouTube

Régen is akadtak szép számmal olyan emberek, akik a semmiből előlépve egyszercsak azzal kezdték sokkolni a közvéleményt, hogy a múltból, vagy épp a jelenből érkeztek. Amióta pedig az internet és a közösségi média azon a szinten van, mint napjainkban, gyakorlatilag hetente jelennek meg az újabb önjelölt időutazók, noha ezeket a teóriákat soha nem sikerült minden kétséget kizáróan alátámasztania senkinek. Az előbb említettek hosszú évtizedekig kisstílű imposztornak tűntek egy ukrán férfi, Szerhij Ponomarenko mögött, aki olyan történettel állt elő a kétezres évek közepén, ami még a leginkább szkeptikus hangokat is elhallgattatta.

Most azonban úgy tűnik, hogy ezt a mítoszt is lerombolják, az Indy100 cikke szerint legalábbis valaki végre előállt egy olyan életképes magyarázattal, ami egyértelműen cáfolja Ponomarenko történetét. De ne szaladjunk ennyire előre.

Szerhij Ponomarenko tehát 2006-ban bukkant fel Kijevben, azt állítva, hogy a múltból jött, egészen pontosan, hogy 1932-ben született. Ezt némileg alátámasztotta, hogy a ruhái egészen régi darabok voltak és egy elavult fényképezőgép volt nála. A hatóságokat mégis az gondolkodtatta el igazán, hogy személyi okmányként egy olyan irat volt nála, ami még az ötvenes évek Szovjetuniójában volt érvényben, ezen pedig azt állt, hogy a férfi 25 éves. Ponomarenko aztán megmutattott pár nála lévő fényképet, amiket állítása szerint Kijevben készített az ötvenes években. Ezek egyikén a férfi szerint egy UFO szerepelt. Állítása szerint ez volt az utolsó dolog, amit látott, mielőtt itt találta volna magát.

A rendőrség megállapította, hogy a képek tényleg az ötvenes években készültek. Ezután jobban utána néztek a férfinak, és csakhamar kiderült, hogy szerepel egy ilyen nevű ember a nyilvántartásban, akinek 1958-ban nyoma veszett. Lenyomozták az akkori barátnőjét is, aki 2006-ban már elmúlt hetvenéves. Ő azt mondta, Szerhij két évre tényleg eltűnt az ötvenes években, aztán visszatért, majd a hetvenes években újra eltűnt, ezúttal örökre. Hozzátette ugyanakkor, hogy évekkel később kapott egy képet, amin a férfi szerepelt idősebb korában, nagyjából 2050 körül, az igazi metropolisszá fejlődő Kijevben.

Az egész még így is lehetett volna egy óriási átverés, amit a férfi gondosan előkészített, olyan szinten, hogy még az eltűnt személyeknek is utána nézett, és beszerezte a régi fényképeket. A „jövőbeli képekkel” azonban semmit nem tudtak kezdeni az ügyön dolgozók. Egy amerikai youtuber, Joe Scott viszont alaposan beleásta magát az ügybe, és nemrég közzé is tette a nyomozása eredményeit, amelyek azt igazolják, hogy Ponomarenko egy szélhámos, nem időutazó. Ezt elsőként a jövőből küldött kijevi képpel igazolta, ami az ő állítása szerint egy megbuherált fotó, az azon látható felhőkarcolókat odaszerkesztették, azt sem zárja ki, hogy az Empire State Building is köztük van. De még ennél is erősebb nyom, hogy mint kiderült, az általa bemutatott fotók az Aliens című ukrán sorozatból vannak kivágva, ami szándékosan olyan jelenetekkel dolgozik, amelyek illusztrálják, azt, hogy milyen lenne, ha itt lennének az idegenek. Például úgy, hogy repülő csészealjak lebegnek az égen, ahogy az Ponomarenko képén is látszik.

A youtuber szerint tehát egyértelműen csalásról van szó, megdöntve ezzel az utóbbi évtizedek legizgalmasabb időutazó-teóriáját. Arra egyébként sem ő, sem az Indy100 cikke nem tért ki, hogy hol van most Ponomarenko.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik