Gazdaság

Mutatjuk, milyen buktatók lehetnek a babaváró hitelnél, és mennyibe fájhatnak

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A fiatal házasok közkedvelt szabad felhasználású kölcsöne jelen állás szerint 2024. végéig használható ki. Az akár 10 millió forint összegű Babaváró hitel elsősorban a gyermekvállalást tervező (leendő) családok számára lehet ideális, hiszen a babák érkezésével több kedvezmény is kihasználható. A Bankmonitor arra hívja fel a figyelmet, hogy az igénylés előtt mennyire fontos résen lenni, információkat gyűjteni nemcsak a jogosultsági feltételekről, hanem a buktatókról is. Komoly szankciókra számíthatnak ugyanis, akiknél a kedvezményes hitel valamelyik feltétele nem teljesül.

A következő esetekben veszíthetik el az igénylők a kedvezményeket. Ha

  • Nem születik baba az igénylést követő 5 éven belül, vagy nem történik örökbefogadás.
  • Az igénylők elválnak a hitel futamideje alatt.
  • A pár mindkét tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme.
  • A támogatással érintett kiskorú gyermek nem él tovább az igénylőkkel egy háztartásban.

Ha a fentiek közül bármelyik bekövetkezik, akkor a kamattámogatás megszűnik. Ekkor az addig igénybe vett kedvezményt az igénylőknek egy összegben, 120 napon belül vissza kell fizetniük. Ezzel együtt érvényét veszti az 50 ezer forintban maximalizált törlesztőrészlet, hiszen a kölcsön piaci kamatozású, szabadfelhasználású hitellé alakul.

Arra is kitérnek, hogy milyen esetekben mentesülhetnek az igénylők a szankciók alól – méltányossági esetek és kivételek vannak, hiszen bármelyik családdal előfordulhat olyan körülmény, ami önhibájukon kívül akadályozza a feltételek teljesítését. Ilyen esetek lehetnek például:

  • A gyermekáldás meghiúsulása egészségügyi ok, vagy megváltozott munkaképesség (az egészségi állapot a rehabilitációs szakhatóság határozata alapján legalább 50 százalékos) miatt történik, ekkor az illetékes járási hivatal felmentést adhat a támogatás megszűnése és az igénybe vett kedvezmények visszafizetése alól.
  • A szülők elválnak a gyermek születését követően, akkor az igénybe vett kamatkedvezményt nem kell visszafizetni, de a továbbiakban a hitel piaci kamatozású lesz.
  • Ha a válást megelőzően nem született gyermek, majd valamelyik fél újraházasodik, akkor (ha a feltételeknek megfelelnek) újraindul a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év. Ez esetben a kedvezmények továbbra is elérhetők a friss házasok számára,
  • Ha tragédia történik és a házaspár valamelyik tagja a Babaváró folyósítását követő 5 éven belül elhalálozik, akkor a kamatmentesség is megmarad és a korábban igénybe vett kedvezményt sem kell visszafizetni.

A büntetésről is írnak, példával érzékeltetve, mire is lehet számítani, ha nincs méltányossági ok, és valamelyik feltétel nem teljesül. Ha egy házaspár elválik az 5. évben és nem született közös gyermekük, akkor az addig igénybe vett kamatkedvezményt 120 napon belül, egy összegben kell visszafizetniük. Ez egy 10 millió forintos, 20 évre igényelt Babaváró kölcsön esetén az aktuális referenciamutató (májusban 9,02 százalék) alapján jelenleg 5 580 881 forint büntetést jelent. Ezen felül a kölcsön a továbbiakban piaci hitellé alakul át, vagyis a havi törlesztőrészlet a korábbi 45 ezer forintról 111 848 forintra kúszik fel, a kölcsön után pedig összességében 10 525 000 forint helyett 28 276 516 forintot kell kifizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik