Belföld

Eljárás indult kilenc fiatal ellen, mert eltakarták az arcukat a tüntetésen

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A TASZ fogja ellátni a jogi képviseletét annak a kilenc faitalnak, akiket előállítottak vagy igazoltattak az arcuk eltakarása miatt a múlt szerdai diáktüntetésen.

A jogvédő szervezet egy mai közleményben úgy fogalmazott, hogy azért vállalták el a képviseletüket, mert indokolatlannak tartják, hogy büntetőeljárást von maga után az, ha valaki maszkot visel. Itt jegyezték meg azt is, hogy a legtöbben a könnygáz ellen védekeztek azzal, hogy eltakarták az orrukat és a szájukat, de mint írják, van olyan szereplő is, aki posztkovidos tünetek miatt hord még most is egészségügyi maszkot. A szervezet beszámolt arról is, hogy panaszeljárást terveznek a rendőrség aránytalanul erőszakos fellépése miatt, továbbá bejelentették, hogy a május 19-re meghirdetett újabb demonstráción is ott lesznek a megfigyelőik, hogy adott esetben azonnal jogi segítséget tudjanak nyújtani a tiltakozóknak.

A jövő pénteki tüntetést az Egyeséges Diákfront szervezi, a szokásoknak megfelelően Facebook-eseményt is kreáltak, ám a szervezet egy tegnapi posztban arról számolt be, hogy a közösségi médiaszolgáltató gyűlöletbeszédre hivatkozva törölte a jövő péntekre meghirdetett eseményt. A diákszervezet szerint a Megafon és a kormánypárti trollhadsereg mesterkedése állhat a háttérben, hozzátették ugyanakkor, hogy a tüntetést ennek ellenére mindenképp megtartják május 19-én.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik