Élet-Stílus

Tipikus vaspótlási hibák

Getty Images
Getty Images
Ha már fennáll a vashiányos állapot, akkor az sem mindegy, hogy mit, mikor, mivel eszünk. Mutatjuk, mi segíti vagy nehezíti a vas felszívódását.

Az emberi test számos alapvető funkciójához vasra van szükségünk, beleértve a hemoglobin termelését, amely kulcsszerepet játszik a vérképzésben, a vér oxigénszállításában, valamint az immunrendszer megfelelő működésében is. A vashiányos állapot azonban komoly egészségi problémákat okozhat, és fontos, hogy időben felismerjük azokat a tüneteket, amelyek arra utalnak, hogy a szervezetünk híján van a vasnak.

Ha valaki azt észleli, hogy rendszeresen fáradt, kimerült, szédül, vagy egyéb tüneteket tapasztal, amelyek arra utalhatnak, hogy vashiánya van, érdemes orvoshoz fordulnia és kivizsgáltatni magát. Az időben felismert és kezelt vashiány könnyebben és gyorsabban orvosolható, így a megfelelő mennyiségű vas beviteléről való gondoskodás rendkívül fontos az egészségünk szempontjából.

Mutatjuk, milyen tipikus hibák fordulnak elő vaspótlás esetén

Vasat mindenki mindennap veszít a vizelettel, széklettel, verejtékkel, a bőr hámlásával, hajhullással, körömvágással. Ha valakinek az étrendje nem tartalmaz húsokat, hüvelyeseket, leveles zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, tojást és dióféléket, akkor nem garantált, hogy naponta 10-20 milligramm vasat bevisz a szervezetébe, amelyből napi 1-2 mg vas biztosan fel is szívódik.

De még az egészséges, normál életvitel mellett is szükség lehet a táplálékvas kiegészítésére.

Amíg a férfiak vasszükséglete napi 1 mg, addig a nőké ennek akár a duplája, napi 1,5-2 mg is lehet. Ennek biztosítására naponta 15-20 mg jól hasznosuló táplálékvas bevitelére van szükség, mivel ennek csupán körülbelül 10 százaléka szívódik fel a szervezetben. Az idősebbeknek több vas pótlására lehet szükségük, mint a fiataloknak, és az idősebbeknek ajánlott orvossal konzultálniuk, mielőtt bármilyen vaspótlót alkalmaznának.

Mit, mikor, mivel együnk

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy étkezés közben veszik be az étrend-kiegészítőket. Ám a vas esetében nagyon nem mindegy, hogy mikor vesszük be.

Például a magas rost- és fitáttartalmú ételek, valamint a kávé, a zöld és a fekete tea, a kalciumban gazdag tejtermékek fogyasztása gátolja a vas felszívódását. Ezzel szemben segíti a C-vitaminban, fehérjében és folsavban gazdag táplálkozás, valamint az A-vitamin elővitaminjának számító béta-karotin is. Ezért a legtöbb vaskészítmény, étrend-kiegészítő bevétele étkezés előtt vagy után 2 órával javasolt.

Szerencsére vannak már olyan termékek is, amelyek bármikor, bármivel bevehetők, mivel étel- és italösszetevőkkel, gyógyszerekkel általában nem lépnek kölcsönhatásba, sőt étkezéskor bevéve és C-vitamin nélkül is jól felszívódnak.

Gyógyszer mellett

A vas felszívódását gátolja például a magnézium, egyes savcsökkentők, antibiotikumok, illetve hormonkészítmények is, mint például a pajzsmirigybetegségre alkalmazott szerek. Így a vas bevétele után (vagy előtt) ezekkel szintén legalább 2 óra szünetet kell tartani.

Felszívódási zavar

A vaspótlás esetében is vizsgálni kell annak a lehetőségét, hogy nincs-e felszívódási zavar, mint például cöliákia (lisztérzékenység, amely az egész szervezetet érintő autoimmun betegség), vagyis a pótlással bevitt vaskészítmény megfelelően tud-e hasznosulni a szervezetben. Ilyen esetben ugyanis hiába szed valaki vaskészítményt, nem tud javulást elérni.

Túladagolás

Alapvetően csak 12 év alatti gyermekeknél fordul elő súlyos formában, míg felnőtteknél csak néhány ritka betegség mellett áll fenn ez a kockázat. A vas jelentős túladagolása hasmenést, hányást, magas fehérvérsejtszámot és magas vércukorszintet okozhat.

Ha szeretnénk elkerülni a vashiányt és a vashiányos vérszegénységet, akkor érdemes az alábbi tippeket követni:

  • Egészséges és változatos táplálkozás: fogyasszunk olyan ételeket, amelyek gazdagok vasban, például húsokat, hüvelyeseket, leveles zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, tojást és dióféléket.
  • C-vitamin fogyasztása: a C-vitamin segíti a vas felszívódását, így érdemes olyan ételeket is fogyasztani, amelyeknek magas a C-vitamin-tartalmuk, például citrusféléket, paprikát, brokkolit és paradicsomot.
  • Kerülni kell a kávét és a teát az étkezésekhez: a fekete teában és a kávéban lévő tanninok ugyanis gátolják a vas felszívódását, így jobb, ha az étkezések alatt nem fogyasztunk ilyen italokat.
  • Táplálékkiegészítők szedése: ha az étrendünk nem tartalmaz elegendő vasat, vagy nagyobb szükségünk van rá (például terhesség vagy nagy fizikai megterhelés esetén), akkor szedhetünk vaspótló készítményeket.
  • Étrendi változtatások: a vegetáriánusok és a vegánok jobban kitettek a vashiány veszélyének. Éppen ezért fontos odafigyelni az étrendjük összeállítására és a megfelelő mennyiségű vasat tartalmazó ételek rendszeres fogyasztására, esetleg a vaspótló alkalmazására.

Hirdetés

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemi vastartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládé ízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik