Belföld

Fizetős egészségügyi rendszert készít elő a kormány?

A Fidesz nevében Varga Mihály alelnök arra szólította fel a miniszterelnököt csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy állítsa le a fizetős egészségügyi rendszert előkészítő munkálatokat.

A fideszes politikus szerint Veres János pénzügyminiszternek a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozata bizonyítja, hogy Gyurcsány-kormány “fizetős irányba vinné el az egészségügyet”.

Varga Mihály tájékoztatása szerint az interjúban a pénzügyminiszter azt mondta: “Ilyen intézkedés lehet az egészségügyi szolgáltatásoknak közvetlenül a tb-hozzájáruláshoz kötése és valamiféle társfinanszírozás bevezetése, például, hogy a betegek fizessenek a gyógyszerek felírásáért vagy az orvosi vizsgálatért”. Veres János arról is beszélt, hogy “valahogyan korlátoznunk kell a jelenleg korlátozás nélkül rendelkezésre álló szolgáltatásokat, ez igaz a támogatott gyógyszerek használatára, az orvosi és a kórházi ellátásra, ezek mostanában nem mindig esnek egybe a tulajdonképpeni egészségi állapottal”.

A Fidesz alelnöke szerint a nyilatkozat azt jelenti, hogy a kormány nem a támogatások növelésével, hanem a betegek egyre nagyobb áldozatvállalásával akarja megoldani az egészségügy problémáit. Ha megvalósul ez az elképzelés, akkor lesznek olyanok, akik nem tudják kifizetni, ezért nem kapnak majd ellátást – tette hozzá az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere.

Varga Mihály szerint az egészségügy rosszabb helyzetben van, mint korábban, hiszen 2005-höz képest 33 milliárddal csökkent az egészségügyre fordított pénz, így a kórházak kezdenek adósságspirálba kerülni, s egyre inkább veszélybe kerül a kórházi ellátás biztonsága.


Kökény Mihály az elhangzottakra reagálva azt nyilatkozta: “nincs mit leállítani, mert ilyenfajta előkészületek nem folynak”. A politikus teljesen felelőtlen riogatásnak nevezte, hogy bárki be akarná vezetni az általános fizetési kötelezettséget, s annak kilátásba helyezése, hogy az emberek majd emiatt ellátatlanul maradnak. Hozzátette: a Száz lépés programban kötelezettséget vállaltunk, hogy egy valódi biztosítási rendszert alakítunk ki, ahol ellenőrzött járulékfizetésért cserébe járnának a társadalombiztosítási szolgáltatások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik