Belföld

Átlag 1400 magyar „települ haza” a választások miatt

Négyévente mintegy 1300-1400 külföldi magyar állampolgár létesít hazánkban lakhelyet, hogy részt vehessen az országgyűlési választásokon: eddig úgy tűnik, ez idén sem lesz másképp, közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Hozzátette: 2006 lesz az első év, hogy nem érkeznek EBESZ-megfigyelők a magyar választásokra.

Rytkó Emília elmondta: az adatok szerint külföldön az Egyesült Államokban jelezték eddig a legtöbben, hogy szavazni kívánnak. New Yorkban 196-an, Washingtonban pedig 132-en jelentkeztek máig. A környező országokban egyelőre kevesebb mint 50 ember, Kínában, Líbiában, Marokkóban, illetve Nigériában mindössze 1-1 személy jelezte, hogy szavazni fog a magyar külképviseleten.


A választási iroda vezetője beszámolt arról, hogy választásoktól függően évente 1300-1400 magyar állampolgár létesít lakóhelyet Magyarországon. 2005-ben 1340 állampolgár települt haza, és kérte a lakóhely-létesítés engedélyezését. Kiemelte, hogy ez év januárjában 84, februárban pedig 107 magyar állampolgár jelentkezett be állandóra Magyarországon. „Mind a kettő szám pontosan megegyezik tartományát tekintve azzal a számmal, ahányan az előző évben ugyanezekben a hónapokban Magyarországon lakóhelyet létesítettek. Tehát nem okozott a választójogosultak számában semmilyen érdemi változást a Magyarországra hazatelepülő, és lakóhelyet létesítő magyar állampolgárok száma” – mondta.


Szavazás külföldön

Rytkó Emília ismertetése szerint a külképviseleti névjegyzékben szereplő magyar állampolgár olyan szavazólapon szavazhat, amelyiken akkor szavazna, ha magyarországi lakóhelyén tartózkodna. Elmondta, hogy a technikai felkészülés jó ütemben halad, és már van olyan külhoni nagykövetség, amellyel megteremtették a hálózati kapcsolatot, március 21-én pedig már a technikai eszközök próbáját is megtartják. Magyarországon a választási számítógépes hálózat utolsó adattovábbítási próbáját március 31-én tartják, amely nyilvános lesz a sajtó számára.

Kiemelte, hogy az első forduló külképviseleti szavazása április 1–2-án lesz, egy héttel korábban, mint Magyarországon. Amikor Magyarországon az első fordulót lebonyolítják, akkor már figyelembe tudják venni a külföldi szavazatokat. Így április 9-én este vagy másnap hajnalban meg lehet állapítani az első forduló eredményét. A második forduló Magyarországon és külföldön is egy időben zajlik majd, így a második forduló napján este csak előzetes tájékoztató adatokat tudnak nyilvánosságra hozni, hiszen meg kell várni, míg megérkeznek külföldről a szavazatok. A törvény szerint négy napon belül haza kell érkezniük a szavazatoknak, tehát a választások végeredményét április 29-én vagy 30-án tudják majd bejelenteni.


Nem lesznek EBESZ-megfigyelők

Amint korábban megírtuk: „Az EBESZ nagyon udvarias levélben arról tájékoztatta a magyar köztársaság kormányát, hogy nem kívánnak a választáson megfigyelőkkel részt venni, több alkalommal meggyőződtek a magyar választások törvényes, szakszerű lebonyolításáról, és a mostani (…) választáson sem rövid távú, sem hosszú távú megfigyelőt nem kívánnak küldeni” – fogalmazott Rytkó. Más országok választási szerveinek képviselői viszont fel fogják keresni az országos választási központot, ők ugyanolyan tájékoztatást fognak kapni, mintha az EBESZ-megfigyelők is itt lennének – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik