Gazdaság

Budapesten a halál is nagyon drága

temető (temető, sír)
temető (temető, sír)

Több százezer forintba is kerülhet manapság a budapesti temetkezési helyek újraváltása. Ugyanezért vidéken pár tízezer forintot kell fizetni. A különbséget az üzemeltető a sírkertek hatalmas területével, s az ezzel járó tetemes fenntartási költséggel magyaráz - olvasható a Magyar Nemzetben.

A díjakat a Fővárosi Közgyűlés állapítja meg, aki nem tud egy összegben fizetni, kamatmentes részletekben is teljesíthet. Az összegeket a testület úgy határozza meg évről évre, hogy a temetőfenntartáshoz kapcsolódó árbevételnek meg kell egyeznie a kiadásokkal. Azaz ezeken a tételeken haszon nem keletkezik – tudta meg a lap a Budapesti Temetkezési Intézettől (BTI). A temetők között, de egy területen belül is eltérő díjakat alkalmaznak. Az árszabásnál általában a megközelíthetőséget veszik figyelembe – a külvárosi sírkertek jellemzően olcsóbbak.

Azt, hogy Budapesten százezrekbe kerül az a szolgáltatás, amelyet egy vidéki településen vagy megyeszékhelyen néhány tízezer forintért is meg lehet váltani, a BTI a temetők méretével indokolta. Tájékoztatása szerint a fővárosi sírkertek összterülete meghaladja az 500 hektárt, az intézet kezeli a Főkert után a legtöbb, körülbelül 80 ezer fát Budapesten. A temetőket behálózó utak, a különböző épületek, járművek és egyéb eszközök fenntartása, fejlesztése, valamint a szolgáltatások biztosítása ugyancsak jelentős pénzeket emészt fel.

A lap megjegyzi: a közigazgatási minisztérium korábbi tervezetéből, amely szerint az urnákat csak különleges esetben vihetnék haza az elhunyt rokonai, egyelőre nem lett kötelező érvényű jogszabály, így a hozzátartozók kérésére továbbra is kiadják a hamvakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik