Élet-Stílus

Károly király több száz millió fontot kap két birtok után, és ezt a brit parlament nem nézi jó szemmel

Samir Hussein - Pool / WireImage
Samir Hussein - Pool / WireImage
Komoly bevételek.

A Guardian friss cikkéből kiderült, hogy Károly király és a néhai II. Erzsébet királynő több mint egymilliárd fontos nyereséget szedtek ki két föld- és ingatlanbirtokból uralkodásaik elmúlt évtizedeiben.

A Lancaster és Cornwall hercegségeiből származó bevételek úgy értendők, hogy a hercegségek professzionálisan irányított ingatlanbirodalmakként működnek, amelyek mezőgazdasági területeket, szállodákat, középkori kastélyokat, irodákat, üzleteket és London elsőrangú luxusingatlanait kezelik. Jelentős befektetési portfóliójuk is van, de nem fizetnek sem társasági adót, sem tőkenyereség-adót.

A lap azt írja, csak tavaly a hercegségi bevételük összesen 41,8 millió font volt. Az inflációt figyelembe véve Károly és II. Erzsébet több mint 1,2 milliárd fontnak megfelelő összbevételt kapott a két birtoktól több mint hetven éve tartó uralkodásuk alatt.

A Lancaster Hercegség egyébként Észak-Angliában található, automatikusan arra száll, aki a trónon ül. Maga a birtok értéke 652 millió font. A Cornwall Hercegség Anglia délnyugati részén található, több mint 1 milliárd fontot ér. Amikor tavaly Károlyból király lett, a cornwalli hercegség automatikusan fiára, Vilmos hercegre szállt, így papíron őt is milliárdossá és Anglia egyik legnagyobb földbirtokosává tette. Legalább 20 millió font éves bevételre számíthat.

A brit parlamenten belül mindig is vitatott volt mindez: képviselők generációi vitatták ezt, és kérték, hogy a hercegség nyereségét fizesse be a királyi család inkább a kincstárba. A parlamenti vita gyakran egybeesett egy új uralkodó trónra lépésével, köz- és magánvagyonuk újbóli vizsgálata közepette. A brit királyi család azonban ragaszkodik ahhoz, hogy hercegségi jövedelmük magánjellegű, és nem vehető figyelembe, mikor a kormány az éves támogatással jutalmazza őket.

A brit palota nem kommentálta a Guardian cikkét.

Ez a nyomozás bizonyára nem jött jól egy olyan feszült időszakban, mint a koronázási ceremóniát megelőző hónap:

Kapcsolódó
Ha Harry nem lesz ott, minden felesleges – III. Károly koronázása körül egyre gyűlnek a problémák
Májusban koronázzák meg III. Károlyt, ami nemcsak az ő, de a brit monarchia számára is történelmi jelentőségű esemény lesz. De milyen problémákkal kell szembenéznie a királyi palotának és a brit kormánynak?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik