Világszerte emelkedtek az élelmiszerárak áprilisban az előző hónaphoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint. Ennek oka elsősorban a tejtermékek árnövekedése volt.
A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index áprilisban 215,5 pont lett, 2 százalékkal emelkedett a márciusi 213,2 ponthoz képest.
Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.
A nemzetközi szervezet csütörtökön ismertetett előrejelzése szerint az idén fellendül a globális gabonatermés, ha marad az eddigi kedvező időjárás: 2,708 milliárd tonnát takarítanak be, 6 százalékkal többet a tavalyinál.