Élő Belföld

Gulyás Gergely: A háború alakulása aggodalomra ad okot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
  • Lassú de kedvező tendencia vette kezdetét az infláció alakulásában Gulyás Gergely szerint, augusztusra a folyamat felgyorsulhat, az év végén pedig egyszámjegyű lehet az infláció.
  • A háború alakulása aggodalomra ad okot, nem a tűzszünet, nem a békés megoldás felé, hanem az eszkaláció irányába mutatnak a fejlemények – hangzott el a Kormányinfón.
  • Bár még nem szavazta meg az országgyűlés, a NATO-bővítés kapcsán Gulyás Gergely már várja a köszönet-nyilvánításokat. Svédország támogatásáról jó eséllyel tavasszal lehet szavazás.
  • Közös uniós lőszerbeszerzésről folynak tárgyalások, a készletekből Magyarország nem fog adni Ukrajnának.
  • A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsa ellenére sem tartóztatnák le Vlagyimir Putyin, ha Magyarországra jönne – mondta a Miniszterelnökség vezetője.
  • A legbiztonságos gázeszerzési csatornát jelenleg Oroszország jelenti.
  • A kormány előtt van egy javaslat, miszerint vagyonkezelő alapítványoknak adnának át több közpénzen felújított kastélyt.
  • Zajlanak a tárgyalások az egyetemi hallgatók külföldi tanulmányait segítő Erasmus-program újraindításáról, de eredmény nincs
  • Szili Katalin korábbi munkája sem tartozott abba a körbe, ami az Európai Bizottság szerint ne férne össze az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagságával.
  • Az élelmiszer árstopok kivezetéséről nincs döntés, legkorábban a jelenlegi határidő lejárta előtt pár héttel foglalkoznak a témával.

Nem tudni, az egyházak hány oktatási intézményt vinnének

Gulyás Gergely nem tudta megmondani, hogy az egyházak hány önkorkányzati óvoda vagy általános iskola átvételét kérik. Erre egy jogszabálymódosítás ad nekik lehetőséget, és február 28-ig kellett nyilatkozniuk igényeikről.

Egyelőre nem látják értelmét a Zelenszkij-Orbán találkozónak

Orbán Viktor kijevi látogatása mikor esedékes – kérdezték Gulyás Gergelyt, miután Szijjártó Péter már arról beszélt, hogy az utazás technikai részleteinek egyeztetése zajlik. A Miniszterelnökség vezetője szerint a találkozó akkor történhet meg, ha annak értelme van. A legfontosabb kérdés, a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetének rendezése.

A NATO-bővítés kapcsán Gulyás már várja a köszönet-nyilvánításokat

Márciusban öt forgatókönyv volt a NATO-bővítésre Svédországgal és Finnországgal, az erről szóló szavazásra – jelezte a HVG újságírója. Ennek kapcsán Gulyás arról beszélt, hogy ha az Országgyűlés legnagyobb bűne az, hogy például 20. helyett 27-én lesz szavazás, akkor azt vállalja. De első körben köszönetet vár Finnországtól, és az illetékesektől, ha majd megszavazzák 27-én a finnek csatlakozását. A svédeket is minél előbb szeretnék támogatni, jó eséllyel tavasszal ez is megtörténik.

Honnan lesz gáz az új gázerőművekben?

Öt éven belül várhatóan könnyebb lesz gázt vásárolni az európai piacon, nem kizárólag orosz forrásból lesz erre mód. Hosszú távon a ma érvényes szerződések alapján is tudnák biztosítani a gázt azokba a gázerőmevekbe, amelyek építéséről Orbán Viktor tett bejelentést.

Felújított kastélyoktól válhat meg az állam

Vagyonkezelő alapítványoknak adhatnak közpénzből felújított kastélyokat. Gulyás Gergely szerint van ilyen javaslat, de a közcélt továbbra is biztosítani kellene, vagyis ha például múzeum működik egy ilyen épületben, akkor azt továbbra is működtetni kell. De egyelőre erről döntés még nincs – hangsúlyozta.

Szigorúbb kuratóriumi szabályok jöhetnek az egyetemi alapítványoknál

Az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjai időkorlátozás nélkül töltik be jelenleg tisztségüket, Gulyás szerint a kormány kész arra, hogy ezt a szabályt szigorítsák az unióval való tárgyalásokkal összhangban. Határozott idejű megbízás lehet a jövőben, és a tagok mandátuma egyszer meghosszabbítható lenne. Az összeférhetetlenségi szabályok szigorításában sincs szerinte már komoly nézetkülönbség. A tisztségükről már lemondott kuratóriumi tagok helyére új tagokat a kuratóriumok választanak.

Biztonságban a magyar bankszektor

Biztonságot jelent, hogy a magyar bankszektor jelentős része magyar tulajdonban van, az európai bankszektor védekező képessége lényegesen jobb, mint 2008-ban – mondta annak kapcsán több pénzintézet, például az amerikai Silicon Valley Bank, a Signature Bank és a svájci Credit Suisse is csődközeli helyzetbe került.

Nem tartóztatnák le Putyint, ha Magyarországra jönne

Oroszország felfüggesztette a magyar diplomaták vízummentességét, de Gulyás Gergely nem tudta megmondani, hogy mi ennek az oka. Számára nem tartozik a száz legfontosabb kérdés közé, hogy magyar diplomaták vízummentesen ki tudnak-e utazni Oroszországba.

A Putyin elleni elfogatóparancs kapcsán arról beszélt, hogy a magyar jogrend szerint nem tudnák letartóztatni őt, mert nincs kihirdetve Magyarországon a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) statútuma, ami szerinte ellentétes az alaptörvénnyel. Az elfogatóparancsról a személyes véleménye az, hogy az az eszkaláció irányába tereli a konfliktust, de a kormánynak nincs álláspontja az ICC intézkedéséről.

Szigorítanák a kampányfinanszírozási szabályokat

A kormány dolgozik egy módosító javaslaton, amellyel megakadályoznák, hogy a jövőben a választásokon jelölő szervezetek külföldről kapjanak támogatásokat a kampányra. Gulyás hangsúlyozta, a jövő májusi EP- és önkormányzati választás előtti egy éven belül nem lehet hozzányúlni a választási szabályokhoz.

Erasmus-tárgyalásokban nincs eredmény

Tárgyalások zajlanak, megállapodás nincs – mondta Gulyás Gergely a Mandiner Erasmus-program esetleges újraindításával kapcsolatos kérdésére.

A lelassult uniós tárgyalások okai

Az, hogy az európai uniós tárgyalások lassan haladnak, összefüggésben van azzal, hogy a magyar kormány nem támogatja az uniós színtéren többségben lévő véleményt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, az ukrán fél fegyverrel történő segítését.

Nem vizsgálják a TikTok nemzetbiztonsági kockázatát

Szintén a Népszava kérdezett rá arra, hogy vizsgálja-e a kormány, hogy a TikTok milyen nemzetbiztonsági kockázatokat rejt. Több országban ugyanis betiltották a közösségi oldal használatát a kormánytisztviselők, hivatalnokok részére.

Gulyás szerint ha a nemzetbiztonsági szervek kockázatot jeleznek, akkor azt a kormány megvizsgálja, de a TikTok esetében ilyen nem történt.

Változtatnak-e az Ukrajnával kapcsolatos diplomácián?

Gulyás szerint ez az ukrán oktatási törvényen és annak megváltoztatásán áll. Minden európai értéket lábbal tipornak a hatályos jogszabályok. Mindenféle csatlakozási szándékról, akár az EU-ról akár NATO-ról legyen szó, csak a törvénymódosítás után érdemes beszélni.

Az uniós költségvetésről

A hétéves uniós költségvetés blokkolása kapcsán Gulyás arról beszélt, hogy ez az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó feltételek miatt van. A biztossal megtörtént a megállapodás, válaszra várnak.

A családvédelmi törvény körül kialakult vita kapcsán arról beszélt, hogy ezen jogszabállyal összefüggésben nem látnak okot a változtatásra.

Szili Katalin pozícióváltásáról

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozik tovább, miután lemondott miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, hogy megtarthassa a Pécsi Egyetem kuratóriumában lévő helyét. Kollégánk, Kerner Zsolt ennek kapcsán azt kérdezte, hogy új megbízása mennyiben különbözik az előbbitől, és így nem tekinthető-e magas rangú tisztviselőnek. Gulyás szerint olyan jogi kategória nincs, de az Európai Bizottsággal erről is tárgyaltak, és se a megbízotti, se a főtanácsadói poszton lévő szeméyek kuratóriumi tagsága kapcsán nem volt ellenvetés.

Szili korábbi munkája sem tartozott abba a körbe, ami a Bizottság szerint ne férne össze az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagságával,  pozícióváltása nem volt összefüggésben a Bizottság összeférhetetlenségi kéréseivel – állítja Gulyás.

Gulyás azt mondta, hogy a munkája Szilinek ugyanaz. Díjazásáról pedig azt mondta, hogy ez közérdekű adat, és megadják, ha kapnak erre kérést.

A Nagy-Magyarország jelkép használatáról

Ilyen jelképeket és molinókat a szurkolók vihetnek a meccsekre, mondta Gulyás Gergely, miután az UEFA fegyelmi testülete szerint a Nagy-Magyarország jelkép önmagában nem diszkriminatív szimbólum.

Nem lesz finomhangolás az ügyeleti rendszerben

Az orvosok kétharmada marad a kamarában, mit üzen ez a kormánynak? – jött a kérdés, mire Gulyás azt mondta, hogy tiszteletben tartják a döntésüket. Abban nem lát problémát, hogy az orvosok nem mindegyike írta alá az ügyeleti rendszerhez való csatlakozást, hogy nagy vagy kis részük tette-e így, az szerinte szubjektív. A politikus szerint az ellátás biztosított és ez a lényeg, az átszervezés finomhangolására szerinte nincs szükség, mert az alapcélokkal a Magyar Orvosi Kamara is egyetértett.

Az árstopról

Az élelmiszer árstopok kivezetéséről nincs döntés – mondta a Hír TV kérdésére Gulyás Gergely. Hosszabbításról a határidő lejárta előtt két héttel döntenek az inflációs adatok ismeretében.

Az orvosi ügyeleti rendről

Az orvosok ügyeleti rendszerével kapcsolatban, hogy súlyos szankciókkal, öt millió forintos bírsággal sújtják azokat, akik nem vesznek ebben részt, Gulyás azt mondta, hogy nem tudja pontosan, milyen büntetések vannak, de a törvény előírja, hogy heti kétszer az orvosok ügyeljenek.

„Az Európai Bizottság nem jogszerűen jár el”

Az uniós pénzek kapcsán a politikus azt mondta, hogy minden szükséges jogszabály-módosítást előkészítettek, de az unió csúszik a visszajelzésekkel. Nyáron jöhet a pénz? – kérdezte az ATV, mire Gulyás azt mondta, hogy szerinte a bizottság nem jogszerűen jár el, de tőlük már áprilisban is jöhetne.

Oroszországból a legbiztonságosabb a gázbeszerzés

A gázbeszerzés kapcsán, hogy továbbra is nagy az ország energiakitettsége Oroszország felé, Gulyás Gergely arról beszélt, hogy szerinte jól állunk, a lehetőség megvan, hogy máshonnan is jöjjön a gáz, a probléma az, hogy nincs elegendő gáz. Máshonnan vásárolni nagyon nehéz, de nem a csővezetékek hiánya miatt. Hat országból érkezhetne gáz hozzánk, a lehetőség tehát adott. A legbiztosabb beszerzési vonal az orosz.

A Putyin elleni elfogatóparancsról

Nincs mit ehhez hozzátenni – mondta a miniszter a kérdésre, hogy mi a kormány álláspontja a Nemzetközi Büntetőbíróság döntéséről, miszerint elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Olvasói sztorik