Élő Belföld

Gulyás Gergely: A háború alakulása aggodalomra ad okot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
  • Lassú de kedvező tendencia vette kezdetét az infláció alakulásában Gulyás Gergely szerint, augusztusra a folyamat felgyorsulhat, az év végén pedig egyszámjegyű lehet az infláció.
  • A háború alakulása aggodalomra ad okot, nem a tűzszünet, nem a békés megoldás felé, hanem az eszkaláció irányába mutatnak a fejlemények – hangzott el a Kormányinfón.
  • Bár még nem szavazta meg az országgyűlés, a NATO-bővítés kapcsán Gulyás Gergely már várja a köszönet-nyilvánításokat. Svédország támogatásáról jó eséllyel tavasszal lehet szavazás.
  • Közös uniós lőszerbeszerzésről folynak tárgyalások, a készletekből Magyarország nem fog adni Ukrajnának.
  • A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsa ellenére sem tartóztatnák le Vlagyimir Putyin, ha Magyarországra jönne – mondta a Miniszterelnökség vezetője.
  • A legbiztonságos gázeszerzési csatornát jelenleg Oroszország jelenti.
  • A kormány előtt van egy javaslat, miszerint vagyonkezelő alapítványoknak adnának át több közpénzen felújított kastélyt.
  • Zajlanak a tárgyalások az egyetemi hallgatók külföldi tanulmányait segítő Erasmus-program újraindításáról, de eredmény nincs
  • Szili Katalin korábbi munkája sem tartozott abba a körbe, ami az Európai Bizottság szerint ne férne össze az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagságával.
  • Az élelmiszer árstopok kivezetéséről nincs döntés, legkorábban a jelenlegi határidő lejárta előtt pár héttel foglalkoznak a témával.

A NATO bővítéséről

Finnország NATO-csatlakozásáról március 27-én dönthet a parlament. A svéd csatlakozással mi a probléma – kérdezte az ATV munkatársa. A ratifikáció elő van készítve, a frakcióban van vita erről, de a döntés nem függ össze azzal, hogy a törökök is halogatják a döntést. Gulyás nem hiszi, hogy elhúzódik a vita, és komoly realitása van, hogy a tavaszi ülésszakban meglesz az egyetértés.

Lassú de kedvező tendenciát látnak az inflációban

A köztévé kérdésére az infláció kapcsán a miniszter arról beszélt, hogy a kormány fenntartja intézkedéseit. Szerinte lassú de kedvező tendencia vette kezdetét, ami augusztusra felgyorsulhat az év végén pedig egyszámjegyű lesz az infláció.

Az önkormányzati választásokról

Megfelelő időben döntenek a főpolgármesterjelöltjéről és az önkormányzati képviselő-jelöltekről – mondta Gulyás Gergely a jövő évi választások kapcsán.

Az uniós lőszerbeszerzésről

Közös uniós lőszerbeszerzésről vannak most tárgyalások, hét éves időszakra szólna ez, Gulyás szerint nyilván lesznek olyan uniós tagállamok, amik ezekből a háborúba is küldenek, de Magyarország ezt nem fogja megtenni.

Jövő héten pedig az Országgyűlés is tárgyalja a Fidesz által megfogalmazott békepárti határozatot, meg is kért Gulyás minden politikust, támogassa ezt, mondta.

A háború eszkalációjától tart a kormány

A háború alakulása aggodalomra ad okot, nem a tűzszünet, nem a békés megoldás felé hanem az eszkaláció irányába mutatnak a fejlemények – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Elmondta, fenntartják álláspontjukat, hogy béketárgyalásokra van szükség, és hogy Magyarország a
fegyverszállításban nem vesz részt.

Olvasói sztorik