Gazdaság

Öt forinttal drágulhat a benzin, kettővel a dízel

A GKI Energiakutató Kft. ezt a piaci árakkal és a forint gyengülésével indokolja.

A mediterrán üzemanyagtőzsdén az elmúlt egy héten a benzin ára 3,2, a gázolajé 0,8 százalékkal emelkedett, miközben a forint árfolyama heti átlagban 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A cég szerint a nemzetközi piaci folyamatok a benzin esetében 4-5 forintos áremelést, a gázolajnál 1-2 forintos emelést indokolnak január 28-án, hétfőn. Így a benzin kiskereskedelmi átlagára 425 forintra emelkedik, a gázolaj ára 431-432 forintra emelkedhet január 30-án, szerdán.

A belföldi üzemanyagárak változása összességében követi a nemzetközi tőzsdei árak és a forint árfolyamának változását, bár nem hétről hétre azonos ütemben módosulnak a belföldi árak, mint a nemzetközi változások – emlékeztet a GKI Energiakutató kft.

A héten 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol. A gázolaj ára nem változott. A Mol egy hete 2 forinttal emelte a 95-ös benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát. Az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak egyes kutak árai között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik