Tudomány

Kiskutyaméretű pók lepte meg a tudóst az esőerdőben

Piotr Naskrecki Guyanában tett egy éjszakai sétát, amikor valami elmászott a lábánál. Ráfordította a zseblámpát, a látványra azonban nem számított.

A harvardi egyetem kutatója valamilyen kisemlősre számított, először nem is értette, amit látott. Csak lassan fogta fel, hogy nem egy barna, szőrös kisemlős, hanem egy elképesztően hatalmas pók van a lábánál.

Az óriás tarantula a világon élő leghatalmasabb pókfajta – írja a Livescience. A Guinness Rekordok Könyve is számon tartja. A törzse akkora, mint egy jókora ököl, míg lábai csaknem gyerekkar méretűek, a súlya pedig a 170 grammot eléri. Az angol nyelvben birdeater-nek, madárevőnek nevezik.

 Fotó: Piotr Naskrecki

A pókfaj csípése ugyan az emberre nézve nem halálos, de iszonyú fájdalommal jár. Mindenesetre Naskrecki szerint egy csirke is életveszélyesebb az emberre nézve. A „madárevő” elnevezés ellenére az óriás tarantula nemigen eszik madarat, de kisemlősöket el tud pusztítani. „Nagyjából mindent megtámadnak, ami az útjukba kerül” – mondta a kutató.

A Guyanában talált állatot Naskrecki befogta, jelenleg egy múzeumban helyezték el. Persze nem egyedi állatról van szó – mondta a kutató, de hozzátette, hogy az elmúlt 10-15 évben, mióta a dél-amerikai esőerdőket járja, mindössze három egyedbe botlott bele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik