Belföld

Nem lesz akkumulátorgyár Budapesten, ha a lakosság nem akarja

MTI / Illyés Tibor
MTI / Illyés Tibor

Elvi állásfoglalást fogadott el szerdán akkumulátorgyár-ügyben a Fővárosi közgyűlés. Eszerint a főváros nem ért egyet azzal, hogy „Budapest közigazgatási területén az érintett lakosságnak – társadalmi részvételiségi folyamat lefolytatását követően kifejezett – egyetértése nélkül akkumulátort vagy annak alkatrészét gyártó vagy összeszerelő üzem vagy telep létesüljön”.

A javaslatot négy párt frakcióvezetője, Szaniszló Sándor (DK), Horváth Csaba (MSZP), Soproni Tamás (Momentum) és V. Naszályi Márta (Párbeszéd) közösen terjesztette a közgyűlés elé.

 Az előterjesztést 17 igennel fogadta el a közgyűlés, vagyis a kormány szempotjából ellenzéki pártokhoz tartozó képviselők mind megszavazták, a Fidesz-KDNP képviselői és a függetlenek azonban nem szavaztak – derül ki az MTI tudósításából.

Az állásfoglalást elutasító szavazatokról nem írnak. A Fidesz-KDNP-nek a közgyűlésben jelenleg 13 képviselője van, és van további három független képviselő. Így az ügyben nem szavazók száma a kormánypárti képviselőkkel együtt 16 volt.

A közgyűlés kimondta, szükségesnek tartja, hogy ilyen üzem csak a természeti erőforrások legnagyobb – a klímaváltozás közép- és hosszútávú hatásait is figyelembe vevő – kíméletével, az elővigyázatosság elvét követve létesülhessen. Továbbá szükségesnek tartják a létesítéssel összefüggő eljárásokban a teljes transzparencia biztosítását. Emellett az állásfoglalás kifejezi, hogy mellőzni kell az ilyen beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemeltté minősítését.

Amennyiben ezek a feltételek nem valósulnak meg, a közgyűlés nem adja majd hozzájárulását az ilyen üzemek létesítéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik