Belföld

Demszky büszke a fejlesztésekre

Büszke a fővárosi fejlesztésekre Demszky Gábor főpolgármester, aki szombaton arról beszélt, hogy Budapest a fejlesztés érdekében vesz fel hiteleket.

A szabad demokrata politikus erről Budapesten, a XX. kerületben, Pesterzsébet sétálóutcájában, az SZDSZ “Szabad szombat” című rendezvénysorozata keretében, pártja elnökének, Kuncze Gábornak a társaságában beszélt.

A hitelek felvételéről szólva arról beszélt, ez olyan, mint amikor egy jól gazdálkodó család hitelt vesz fel, hogy lakást vásároljon, vagy újítson fel és ezzel előrehozza problémáinak megoldását, majd törleszti a részleteket.

Közölte, hogy a fővárosnak 130 jelenleg milliárdos adóssága van. Ez kevesebb, mint lehetne, de a lényeg az, hogy miként értékelik a várost a hitelminősítő intézetek és a bankok. A főpolgármester a Fidesz által támogatott Tarlós Istvánt, olyan polgármesternek nevezte, aki arra büszke, hogy nem vesz fel hiteleket és “nem fejleszt, csak működtet”.

Csütörtöki vitájuk kapcsán a sajtót vádolta azzal, hogy félreértették nyilatkozatát, így összekeveredett egy valóban épülő híd és egy nem épülő út kérdése, amely utóbbit Tarlós István akadályoz Óbuda polgármestereként a főváros, a közlekedési tárca bármilyen javaslatával szemben.

Demszky Gábor alapfeltételnek tartja az M0-ás befejezését ahhoz, hogy megvalósuljon közlekedési koncepciója, amely keretében a gyalogosok kapnak elsőbbséget. Az M0-ás építésének akadályozói közé sorolta kistelepülések, például Üröm, vagy Pilisborosjenő vezetőségét is.

Szükségesnek tartotta, hogy minden kerületnek legyen felújított központja és sétálóutcája, valamint pályához kötött tömegközlekedése, mint a villamos, a trolibusz és a HÉV. A főpolgármester szeretné, ha ismét villamos közlekedne a Rákóczi úton, hogy ne csak tömeges autóforgalom legyen, ami miatt bezárnak az üzletek, élhetetlenné válik a környezet.

Kuncze Gábor szerint Demszky Gábor 16 éven át sok – gyakorta nemtelen és méltatlan – támadás közepette küzdött azért, hogy a 23 részre szabdalt fővárosban legyen valamilyen egységes várospolitika. Demszky Gábor és Kuncze Gábor azt is kifejtette, hogy az SZDSZ a korszakváltáshoz generációváltást is szorgalmaz, a kerületekben és a városházán is minél több fiatal, valahol már bizonyított szakembert kívánnak.

Kuncze Gábor szerint az önkormányzati választások nem országos ügyekről, hanem a helyi kérdésekről szólnak és olyan személyeket célszerű megválasztani, akik már letettek valamit az asztalra és a jövőre nézve is vannak elképzeléseik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik