Üzleti tippek

Kezességvállalás önkormányzati hitelekre

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság (MFB) megkötötte az első, a Hitelgarancia Zrt. (HG) által garantált önkormányzati hitelszerződéseket. Dunaföldvár, Karcsa és Pécsvárad összesen 161 millió forintos hitelhez jutott, s ehhez 95,3 millió Ft-nak megfelelő készfizető kezességvállalásra volt szükség.

Az MFB és a HG együttműködésével az önkormányzati fejlesztések felgyorsulása várható. Összesen mintegy 161 millió forint hitel segítségével Dunaföldváron, Karcsán és Pécsváradon összesen több, mint 1 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg.

Dunaföldvár Város Önkormányzata a hitelt összesen 430 millió forint összegű beruházáshoz vette fel, három különböző hitelcélhoz: a szennyvízelvezetéshez és szennyvíztisztításhoz, a város-rehabilitációhoz, valamint egy mentőállomás építéséhez. A beruházások 14,5 százalékos önrészét a felvett hitelből finanszírozzák.

Karcsa Község Önkormányzata számára a BAZ Megyei Területfejlesztési Tanács pályázatán nyert támogatáshoz szükséges önerő hitelfedezetét tette lehetővé a HG készfizető kezességvállalása. A 81 millió forintos beruházás után kibővített és felújított művelődési ház áll majd a karcsaiak rendelkezésére.

A Pécsváradi Kistérségi Társulás a Dél-Balaton Sióvölgyi Nagytérség hulladékgazdálkodási projektjéhez kapcsolódó önrész előteremtésére használja fel a hitelt. A társulás a beruházással a települések szilárd hulladék elhelyezését kívánja megoldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik