Tudomány

A kakaduk is képesek az eszközhasználatra

Xavier Marchant / Getty Images
Xavier Marchant / Getty Images

A Goffin-kakaduk nemcsak képesek az eszközhasználatra, hanem azt is tudják, melyik tárgy mire való, és képesek eldönteni, mikor elegendő egy, és mikor lesz szükségük több tárgyra – írja az IFLScience. Ezzel az emberek és a csimpánzok mellett ők a harmadik ismert faj, amely komplett eszköztárat használ.

A megfigyelést nem a természetben, hanem mesterséges környezetben végezték, de az állatoknak mindenre maguktól kellett rájönniük. A kísérlet során a madaraknak élelmet kellett megszerezniük egy dobozból, amihez egy rövid, merev és egy hosszú, rugalmas tárgyat használhattak fel. Egyes esetekben mindkettőre szükségük volt a feladat megoldásához, máskor elég volt csupán az egyik. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy a kakaduk el tudják-e dönteni, boldogulnak-e csupán az egyik „bottal”, vagy mindkettőt magukkal kell vinniük.

Dr. Antonio Osuna-Mascaro, a Bécsi Egyetem állatorvosa szerint a kísérlet bizonyítja, hogy

a kakaduk nemcsak komplett eszköztárat használnak, hanem azt is el tudják dönteni, mikor van erre szükségük.

Az egyedek közti különbség viszont nagy szórást mutatott az illető madár intelligenciája alapján: volt olyan példány, amelyik egyáltalán nem tudta megszerezni az élelmet, de akadt, amelyik még azt is tökéletesen el tudta dönteni, mikor melyik tárgyra lesz szüksége hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik